Managed hosting door True

Optimatic leidt ROC-leerlingen op

Het contract (19)

Optimatic heeft met het ROC Midden-Nederland een overeenkomst gesloten voor het opleiden van studenten. het bedrijf biedt dertig leer- en werkplekken voor de komende drie jaar.

Wie?

Optimatic ICT Solutions en ROC Midden-Nederland. Optimatic is met tien man een kleine, in beheer gespecialiseerde ict-dienstverlener uit Utrecht die werkt voor het midden- en kleinbedrijf. Het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) Midden-Nederland telt 27 duizend studenten en tweeduizend medewerkers op 52 locaties.

Waarvoor?

Optimatic biedt de komende drie jaar dertig leer- en werkplekken aan voor leerlingen van het ROC Midden-Nederland. Deze samenwerking is met een driejarig convenant bezegeld waarin duidelijke afspraken staan over de communicatie en verplichtingen die het leerbedrijf en de onderwijsinstelling met elkaar aan gaan.

Waarom?

De leerlingen kunnen hun opleiding combineren met een baan. Deze combinatie biedt hen de kans hun kennis en -vaardigheden te verbeteren. In de praktijk blijken mbo-leerlingen die in de ict-sector willen werken onvoldoende onderlegd te zijn om een goede baan te vinden of carrière te maken. Ze krijgen meestal de laaggeschoolde baantjes. “Dat is niet goed voor hun zelfvertrouwen en motivatie”, vertelt Gregory Penney, woordvoerder van Optimatic. “Het doel van onze werkplekken is om deze leerlingen de kans te geven hun competenties beter te ontwikkelen. Ook leren zij te functioneren in het arbeidsproces. Bovendien willen we hen aanmoedigen door te stromen naar een opleiding op hbo-niveau. Zo creëren we hoogwaardige arbeidsparticipanten, waar de ict-sector een groot tekort aan heeft.”

Hoezo Optimac?

Penney: “Het ROC Midden-Nederland krijgt genoeg aanmeldingen voor zijn ict-opleiding, maar zag het aantal stageplekken bij werkgevers in de regio aanzienlijk teruglopen. Daarover zijn met ondernemers gesprekken gevoerd, waaronder ook met ons. Ook bleek er een subsidieregeling te bestaan bij SenterNovem van het ministerie van Economische Zaken: BIB - Beroepsonderwijs in Bedrijf. Uiteindelijk besloten we om samen met het ROC een aanvraag in te dienen.”

Dat houdt in?

Doel van BIB is een verbetering van het praktijkleren zodat het onderwijs en de beroepspraktijk beter op elkaar aansluiten. Het ministerie legt een half miljoen euro op tafel, indien de aanvragers - een onderwijsinstelling en een bedrijf - eveneens een half miljoen investeren. Iedereen kan inschrijven maar de subsidies worden niet makkelijk vergeven, zegt Penney. “Je moet een overtuigend projectplan indienen.”

Hoe gaat het verder?

De komende drie jaar maakt Optimatic jaarlijks tien leer- en werkplekken vrij. Het bedrijf mag op het ROC leerlingen werven en maakt daarvoor onder andere een spotje. Leerlingen die aanspraak willen maken op een plek, worden getoetst op motivatie en bagage. Zij mogen een jaar lang werken en staan onder begeleiding van een bij Optimatic intern opgeleide onderwijzer. Op 21 november aanstaande wordt de ‘Myservicedesk’, met de werkplekken voor de leerlingen, feestelijk geopend.

Ligt de concurrentie op de loer?

“Natuurlijk willen we zelf de vruchten plukken van onze investering en leerlingen behouden, zodat ze na hun studie bij ons in dienst komen”, zegt Penney. “Maar het kan voorkomen dat iemand bij een concurrent gaat werken. Dat risico bestaat altijd.”

Staat het convenant open voor andere partijen?

Penney: “Het convenant niet, maar het project staat wel open voor samenwerking. Bijvoorbeeld met andere partijen die ook werkplekken willen aanbieden. Dan kunnen wij, indien er meer dan tien inschrijvingen zijn, leerlingen ‘uitbesteden’. Ook praten we met de gemeente en de provincie over steun, maar zodra het woord ‘geld’ valt, valt het gesprek snel stil.”

Taart of champagne?

Taart. Voor champagne was het te vroeg!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-16T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.