Unisys beheert netwerken wereldwijd en overdag

Europees 'Managed Services Center' in Amsterdam geopend

Unisys opende onlangs een Europees 'Managed Services Center' in Amsterdam. Uit dit centrum kunnen netwerken waar ook ter wereld op afstand worden beheerd en op reguliere werktijden. Het centrum is verbonden met vergelijkbare centra in andere continenten.

Dankzij het koppelen van onderhoudscentra die zijn gevestigd in continenten over de hele wereld, kan Unisys nu het principe hanteren van 'follow the sun', een rotatiesysteem waardoor het onderhoud altijd overdag wordt uitgevoerd. Dat is een stuk goedkoper.
Vorig jaar behaalde Unisys tweederde van zijn omzet uit dienstverlening; de rest kwam uit de verkoop van hardware. Het beleid is erop gericht de omzet in dienstverlening te doen groeien naar 75 procent in het jaar 2002. Om die doelstelling te verwezenlijken, ontplooit Unisys tal van initiatieven. Zo werkt het bedrijf nu onder andere samen met Microsoft, Dell, Cisco, Nortel Networks en Toshiba.

Vooraf signaleren

De opening van het centrum past in het beleid van het vergroten van het marktaandeel in dienstverlening. Gerry Gagliardi, president van Global Customer Services, legt uit dat deze vorm van onderhoud verder rijkt dan de traditionele manier. "Bij conventioneel onderhoud gaat het veelal om het verrichten van periodiek onderhoud en het oplossen van problemen. Wij hebben nu een methode bedacht waardoor we vooraf signaleren dat er problemen kunnen ontstaan."
Hiertoe heeft Unisys een model gebouwd waarmee alle relevante gegevens over een netwerk continu worden gemeten. Het nieuwe model geeft toegang tot alle soorten van informatie-uitwisseling via één webportaal. Door deze benadering verandert de rol van IT van een ondersteunende in een adviserende. "Onze consultants kunnen nu hun klanten continu adviezen geven over het optimaliseren van hun IT-systemen en de infrastructuur. Uiteraard houden ze zich ook gewoon bezig met het oplossen van problemen."

Handig inspelen

Volgens IDC-analist Martin Canning speelt Unisys met het aanbieden van deze dienstverlening handig in op het ingewikkelder worden van de IT-infrastructuur bij grote organisaties. "Veel grote organisaties zijn net klaar met het millennium en euro-bestendig maken van hun systemen. Willen zij een rol blijven spelen dan moeten ze actief worden op het vlak van elektronische handel en klantenbeheer (customer relation management)." Canning beaamt dat het een reële optie voor grote bedrijven is om een deel van het beheer van systemen uit te besteden. Volgens dat principe werken al bedrijven met het zogenoemde 'outsourcing'. Canning wijst erop dat 'managed service' verder gaat. "In principe is het wel outsourcing, maar het wezenlijke verschil is dat Unisys de volledige verantwoordelijkheid voor het beheer overneemt."
Uit onderzoek van IDC blijkt dat de markt van dienstverlening op het gebied van netwerkbeheer wereldwijd met gemiddeld 18 procent toeneemt. Canning schrijft dit toe aan de schaarste van deskundig personeel. "Vooral in Europa zal die schaarste de komende jaren toenemen. Daarom zullen bedrijven wel gedwongen zijn deze werkzaamheden op de een of andere manier uit te besteden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-01T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.