De 'schlagers' van T-Systems

Nieuwe topman Konrad Reiss droomt van 'meer winst, meer omzet, meer grenzen'

De topman van T-Systems, Konrad Reiss, is een jaar aan het bewind. Hij heeft het bedrijf behoorlijk op z'n kop gezet..., maar Duits blijft het.

  
Konrad Reiss, topman T-Systems, over de expansieplannen van partijen als Cap Gemini en Atos Origin in Duitsland: "Dat zou ik ook gedaan hebben. De Duitse markt is aantrekkelijk, maar ook groot. We voelen ons dan ook niet bedreigd."

T-Systems (42.000 medewerkers, omzet 2002: 10,5 miljard euro) bedient als onderdeel van Deutsche Telekom de grootzakelijke klanten van het telecomconcern met it- én telecomoplossingen. Dat is volgens de begin 2003 aangestelde topman Konrad Reiss het onderscheid met andere it-concerns als IBM of Cap Gemini. Alleen moet de combinatie van it- en telecomexpertise in zijn ogen bij klanten beter voor het voetlicht worden gebracht. Reiss heeft daarom het eerste jaar van zijn bewind aangegrepen om T-Systems grondig te herstructureren. Een aantal managementlagen is weggesneden en het bedrijf is eenvoudiger ingericht in vier industrielijnen (telecom, dienstverlening & financiën, overheid & zorg en industrie), servicetakken (de ict-diensten) en de computer- en helpdeskcentra. De verkoop van niet-rendabele onderdelen, het consolideren van Duitse rekencentra en het schrappen van 3500 arbeidsplaatsen leverden een kostenbesparing van vijfhonderd miljoen euro op, om de winstgevendheid te verbeteren.
Het vizier moet worden scherpgesteld op strategische uitbestedingsprojecten, stelt de algemeen directeur. "Daarom moeten de competenties binnen T-Systems duidelijker worden gebundeld. Er is bijvoorbeeld een catalogus samengesteld van onze zestien belangrijkste ict-oplossingen." Hij ziet veel potentie in business process outsourcing. T-Systems heeft voor het moederbedrijf reeds zakelijke processen als facturering en salarisadministatie overgenomen. Deze ervaring wil het nu te gelde maken bij andere klanten.

Van top 50 naar 60

Reiss is somber over de marktvooruitzichten in 2004. "Ook dit jaar staat in het teken van de voorbereiding op betere tijden." Hij tracht de omzet van T-Systems te verhogen door meer opdrachten binnen te halen bij de top 60 van klanten (NB: op de Cebit 2003 sprak hij nog van de top 50). "Daar komt 50 procent van onze omzet vandaan, maar we maken slechts gebruik van gemiddeld 30 procent van hun it-budget." Meer dan de helft van de omzet komt uit uitbesteding. Reiss noemt T-Systems op dit vlak de nummer één in Duitsland en drie in Europa. Die laatste positie is vertekenend, omdat die voornamelijk gebaseerd is op contracten bij Duitse multinationals. In andere landen staat T-Systems haast nooit vooraan als het gaat om het binnenhalen van de grote uitbestedingsoverenkomsten.
De topman is het echter niet eens met de kritiek dat zijn bedrijf zich vooral op Duitsland richt. "Een aantal van onze 1500 grootste klanten heeft hun hoofdzetel in Duitsland, maar opereert wel degelijk internationaal." Op de vraag hoeveel klanten van zijn top zestig van Duitse origine zijn, geeft hij als ontwijkend antwoord "meer dan 50 procent". Hij erkent dat T-Systems op termijn meer omzet uit niet-Duitse afzetgebieden poogt te halen. Nu is de omzetverhouding tweederde/eenderde. Vorig jaar was nog even sprake van een fusie met Cap Gemini om de gewenste internationalisering te bereiken. Die ketste af. Volgens Reiss zijn er voorlopig geen plannen voor grote internationale overnames en moet de groei komen uit allianties met klanten.
De 46-jarige Reiss was in 2000 bestuursvoorzitter van Debis Systemhaus, maar vertrok nadat de automatiseerder in handen kwam van Deutsche Telekom. Hij was ontevreden over de gang van zaken, maar wil daar niet op ingaan. Kai-Uwe Ricke, de opvolger van de veelbesproken DT-topman Ron Sommer, haalde hem over leiding te geven aan T-Systems, waarin Debis is opgegaan. "Wij kennen elkaar al lang. Zijn aanbod zag er goed uit. Bij T-Systems bestaat genoeg vrijheid om te opereren binnen de nieuwe constellatie."< BR> 
T-Systems migreert mainframes Airbus
Het contract met Airbus is een voorbeeld van het meerwerk dat T-Systems bij zijn bestaande klanten wil binnenhalen. Het ict-bedrijf runde eerst het rekencentrum van de vliegtuigbouwer in Hamburg, maar mag nu alle mainframe-operaties overnemen, samenvoegen en beheren.
In 2001 besloot Airbus (49.000 medewerkers, omzet: 19,3 miljard euro) de autonoom opererende bedrijfsonderdelen in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië op elkaar af te stemmen. Dit leidde ook op ict-gebied tot grote gevolgen. "Wij wilden af van de veelheid van systemen en de disharmonie," zegt it-directeur Axel Krein van Airbus. Sindsdien zijn er opschoon- en integatietrajecten gestart voor mainframe-, midrange- en desktop-omgevingen, netwerken en applicaties. T-Systems, dat eerder al het rekencentrum van Airbus in Hamburg overnam, sleepte de order binnen om vanaf 2003 te starten met de concentratie van de mainframe-operaties.
Alle mainframes zijn van IBM, alleen per locatie draaien er verschillende systemen. "Wij willen een schone omgeving waar één technologisch platform draait", zegt Krein. "Het werken met uniforme processen vanuit één plek is efficiënt en bespaart kosten." Begin dit jaar is het mainframe in Toulouse gemigreerd naar de vestiging van T-Systems aldaar. Daar komen in de loop van 2004 de operaties bij uit Hamburg en Londen, waar het Airbus-rekencentrum - ondersteund door CSC - dichtgaat. Bij T-Systems in Toulouse krijgt Airbus de beschikking over een gespiegelde mainframe-omgeving met een capaciteit van 1700 mips.
"Omdat wij werken met lange productiecycli, moeten onze ict-partners een haast levenslange betrouwbaarheid hebben", stelt Krein. Op applicatiegebied werkt de vliegtuigbouwer met partners als SAP, Siebel, PTC, Dassault en IBM. "Wij willen niet onaangenaam verrast worden door een leverancier die dreigt om te vallen, zoals onze concurrent Boeing met Baan ondervond. Een overstap op SAP bleek te ingewikkeld en te duur, waardoor Boeing zelfs overwoog Baan te kopen."


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-13T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.