Attollo wil huiver voor it-offshoring wegnemen

Oprichter Claudius van der Meulen: 'Vooral kleine bedrijven vinden stap nog steeds lastig'

Een nieuw it-offshorebedrijf, zit daar nog brood in? Oprichter/directeur Claudius van der Meulen Attollo Software Consultancy is daarvan overtuigd. Zijn net gestarte bedrijf is de samenwerkingspartner voor de Europese markt van de Indiase softwareontwikkelaar Kanaka Software geworden. Attollo richt zich op kleinere bedrijven die het lastig vinden de stap naar offshoring te zetten.

Wie denkt dat na ruim vijfentwintig offshoring de kaarten op de markt wel zijn geschud met Indiase partijen als Tata Consultancy Services, Wipro, HCL, Cognizant en Infosys, komt bedrogen uit. Dat stelt Claudius van der Meulen van Attollo Software Consultancy. Met name in het midden- en kleinbedrijf branden organisaties liever niet hun vingers aan het uitbesteden van activiteiten naar goedkope locaties, zoals India. Van der Meulen wil hier verandering in aan brengen; zijn bedrijf speelt daarbij de rol van liaisonofficier tussen opdrachtgevers in Europa en de softwareontwikkelaars van Kanaka.

Waarom zijn bedrijven nog steeds huiverig om hun softwareontwikkeling uit te besteden aan een overzeese partner?
Claudius van der Meulen: 'Tijdens mijn carrière in de financiële technologiesector merkte ik dat culturele en geografische barrières vaak zwaarder wegen dan de voordelen van offshore-uitbesteding, zoals hoge efficiëntie, geavanceerde technologie, voordelige prijzen, snelle time-to-market en flexibiliteit in opschaling. Bedrijven hebben de perceptie dat het een duur, tijdrovend proces is. Let wel, dit geldt niet zozeer voor de grote bedrijven. Die hebben inmiddels veel ervaring met outsourcing naar India. Maar kleinere bedrijven weten vaak niet hoe ze moeten beginnen. Ze vinden het nog te eng of de bekende Indiase it-dienstverleners te groot.'

Wat is jullie aanpak dan?
'Wij zijn een boutique adviesbureau dat zich richt op kleine tot middelgrote bedrijven die behoefte hebben aan advies over hoe je moet outsourcen en welke technologiekeuzes je daarbij kunt maken. We beschikken hiervoor over business-analytici, it-architecten, servicemanagers en projectmanagers.We werken in teamverband op een agile manier en met een snelle on-boarding. Alle teammedewerkers, zowel lokaal als offshore, hebben met hun klanten contact, waarbij de lokale projectmanager het ontwikkelteam in India namens de klant aanstuurt. Het verschil met de eerder genoemde grote it-bedrijven uit India is dat die vaak met meerdere lagen werken; niet iedereen heeft direct contact met de klant. Dat werkt goed bij klanten die precies weten wat ze willen en dat in detail hebben gedocumenteerd.
Onze focus ligt op klanten die nog wat huiverig staan tegenover offshoring of bijvoorbeeld een startup die financiering heeft geregeld en op zoek naar is ontwikkelcapaciteit. In deze fase is het belangrijk de juiste architectuurbeslissingen te nemen en snel de ontwikkelingscapaciteit op te schalen. Attollo vormt de intermediair tussen opdrachtgever en de ontwikkelaars van Kanaka maar wij doen dus meer dan alleen het regelen van een productiehuis in India.'

Speerpunt

"Softwareontwikkeling is ons specialisme"

Hoe ben je met Kanaka in contact gekomen?
'Ik ken de ceo Aniruddha Paranjape uit een vorige baan bij ACI Worldwide, een leverancier van betaalsystemen. Hij kwam mee met S1, een door ACI overgenomen branchegenoot, net als ik. Bij S1 en ACI hebben we drie jaar lang aan een aantal interessante projecten gewerkt in de financiële industrie. Aniruddha is naderhand Kanaka Software begonnen. Meer recentelijk heb ik met hem samengewerkt bij mijn vorige werkgever Entersekt. Hij is een nauwgezette manager die levert zoals verwacht. Kanaka telt inmiddels tachtig ontwikkelaars en een schil van contractors.' 

Wat houdt jullie samenwerking in?
'Kanaka is momenteel vooral actief in India/Azië, Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Samen met Attollo is het doel verder te groeien in Europa. Wij zijn de exclusieve Europese samenwerkingspartner voor Kanaka. Vanuit mijn eigen netwerk richten we ons eerst op de Benelux, Scandinavië, de Duitstalige regio en Groot-Brittannië.
Logischerwijs is de financiële sector vanuit onze achtergrond een speerpunt. Ik denk dan aan het voor klanten ontwikkelen van betaaltransactiesoftware of apps met een verbeterde gebruikerservaring. En kleinere fintechs en startups die we aan de hand nemen en zorgen dat ze snel nieuwe online-producten op de markt kunnen brengen. Of pensioenuitvoerders die willen vernieuwen vanwege veranderende regelgeving maar een kleine ontwikkelclub hebben. Softwareontwikkeling is ons specialisme; wij doen geen infrastructuur- of beheertrajecten. Dat laten we aan de klant zelf over of aan andere partijen in de markt.'

Hoger niveau tillen

Hoe kom je aan je medewerkers?
'Nu nog huur ik in, maar op termijn wil ik mensen aannemen. Dat biedt meer toegevoegde waarde dan inhuur.'

Waarom heb je eigenlijk voor de naam Attollo gekozen?
'Attollo is Latijn voor 'naar een hoger niveau tillen'. Dat geeft aan waar wij voor staan: het midden- en kleinbedrijf helpen om, met het outsourcen van softwareontwikkeling, de bedrijfsactiviteiten naar een hoger niveau te tillen.'

Claudius van der Meulen en Kanaka

Claudius van der Meulen was voordat hij Attollo Software Consultancy oprichtte sinds 2013 werkzaam bij Entersekt, een Zuid-Afrikaanse fintech-leverancier van beveiligingssoftware, onder andere als directeur Entersekt Europa. Daarvoor werkte hij voor ACI Worldwide, S1 en Sun Microsystems. Van der Meulen heeft International Business gestudeerd aan de Nyenrode Business University.

Kanaka houdt kantoor in het Indiase Pune. Klanten zijn onder meer de Amerikaanse it-architectuurontwikkelaar VEA en fintech-softwareleverancier iQuantifi en de leverancier van managementsystemen Adept Decisions uit Dubai.

Claudius van der Meulen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Hallo, wie is daar aan de lijn? De jaren negentig, ze willen hun software ontwikkel model terug"

Is er iemand hier bij de reaguurders die een positief verhaal over outsourcing te vertellen heeft? Ik namelijk niet; heb het nog nooit zien werken, maar ben benieuwd naar verhalen van mensen die het wel goed hebben zien gaan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-30T09:42:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.