Directeur BT vraagt meer inspanning van overheid

"Overname MCI heeft geen gevolgen voor Concert"

Dit artikel delen:

De nationale overheden moeten zich meer inzetten om de concurrentie op de telecommarkt te versterken. Dit vindt directeur Europa Patrick Gallagher van British Telecom (BT). Volgens Gallagher bestaan er nog teveel barrières om van een volledig open markt te spreken.

De Brit bracht een bliksembezoek aan Nederland. De Europese topman reisde over het continent om de resultaten te presenteren van een marktonderzoek dat in opdracht van BT uitgevoerd was. De uitkomsten geven een beeld van de wensen die het Europese bedrijfsleven heeft ten aanzien van de liberalisering van de telecommunicatiemarkt. Uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de bedrijfsleiders denkt dat een open telecommarkt gunstige effecten heeft voor het succes van hun onderneming. Slechts 31 procent van de ondervraagden is tevreden met de huidige leverancier; 83 procent overweegt om met een ander telecombedrijf in zee te gaan.
Gallagher is niet verrast door deze uitkomsten. Hij vindt dat de regeringen acties moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat er een eerlijke competitie ontstaat. "De interconnectie, de licentieverdeling en het ontbreken van onafhankelijke regulatoren, werpen nog blokkades op. Niet voor niets vindt 87 procent van de bedrijven dat het succes van liberalisering afhangt van eerlijke concurrentie."

Unieke positie

Als het om liberalisering van de markt gaat, dan kan BT uit ervaring meepraten. De voormalig Engelse monopolist probeert nu als nieuwe partij een positie te verwerven op de open markten in Europa. BT gaat daartoe allianties aan met lokale bedrijven, waaronder Telfort in Nederland. "Zelf werden we in 1984 schreeuwend en tierend uit onze Engelse monopoliepositie getrokken. We hebben moeilijke tijden doorgemaakt, maar uiteindelijk zijn we als een efficiënt bedrijf uit de strijd tevoorschijn gekomen. Onze positie is nu vrij uniek, want als concurrent kunnen we ons verplaatsen in de gedachtewereld van de andere voormalige monopolisten, zoals PTT Telecom in Nederland", aldus Gallagher. Uit het door hem gepresenteerde marktonderzoek kwam naar voren dat 95 procent van de ondervraagden verwacht dat na liberalisering de prijzen omlaag gaan. "Dat zal ongetwijfeld het geval zijn. Een telefoontje in Engeland kost nu 70 procent minder dan in 1984. Maar ja, een verlaging van prijzen is een onderwerp voor de korte termijn. Als de prijs teveel daalt, stort de markt in. Kwaliteit van diensten is veel belangrijker", zegt de Engelsman.

Concert

De overname van MCI door Worldcom heeft volgens Gallagher geen invloed op de levering van de Concert-diensten in Europa. Concert was de joint venture tussen BT (75 procent) en MCI (25 procent). Het wegvallen van MCI is geen ramp. "Wij bezitten het intellectuele eigendom en leveren het portfolio. MCI Worldcom blijft de distributeur in de Verenigde Staten, maar niet meer exclusief. We zullen zoeken naar andere partners. Geloof me, velen hebben bij ons op de deur geklopt. Wij zijn na de verkoop van onze aandelen in MCI een rijke club. In Europa blijft BT via onze allianties de enige distributeur."
 
Veel bedrijven overwegen nieuwe leverancierVan de Nederlandse ondernemers staat 86 procent open voor de overstap naar een andere telecommunicatieleverancier. Vier jaar geleden was dit nog 54 procent. Dit blijkt uit een Europees marktonderzoek van British Telecom (BT). De onderzoeksresultaten geven aan dat 64 procent van de Nederlandse bedrijfsleiders klaagt dat er niet voldoende keuze is binnen de telecommarkt. Van alle Europese landen is Nederland na Spanje de grootste voorstander van de open markt. Van de ondervraagden loopt 90 procent warm voor liberalisering. Opvallend is dat slechts 32 procent van de Nederlandse ondernemers aangeeft dat concurrerende prijzen een belangrijk criterium vormen voor de selectie van een nieuwe leverancier. In Nederland denkt 87 procent dat de voordelen van liberalisering volledig afhangen van eerlijke concurrentie. Volgens directeur Koos van der Meulen is deze eerlijkheid in Nederland voor verbetering vatbaar. "De interconnectie-tarieven zijn te hoog. Om particulieren te laten bellen, moeten we gebruik maken van de infrastructuur van de PTT. Dit bedrijf vraagt hiervoor drie keer zoveel als BT. Dat is voor ons ondoenlijk en we zijn dan ook naar toezichthouder Opta gestapt." Van der Meulen verzet zicht tegen de plannen van minister Jorritsma om prijsdifferentiatie toe te staan. "Als de PTT in staat is om in bepaalde regio's de prijzen te verlagen zonder dat dit consequenties heeft voor de andere gebieden, dan is het voor nieuwe concurrenten heel moeilijk om de markt te betreden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-05T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.