Managed hosting door True

Concrete ict-doelstellingen kabinet

Balkenende pareert kritiek op innovatieplatform

Dit artikel delen:

Tijdens de presentatie van het partijprogramma van de Pvdi (Partij van de informatiesamenleving), vorige week in Den Haag, noemde minister-president Balkenende voor het eerst concrete doelstellingen op ict-gebied die hij met zijn kabinet wil realiseren. Tegelijkertijd ageerde hij tegen de her en der klinkende kritiek dat het Innovatieplatform, waar hij voorzitter van is, te weinig oog zou hebben voor ict.

  
Jan-Peter Balkenende: " Het doemdenken van de Pvdi valt me tegen."

Het huidige kabinet wil met het inzetten van ict concrete doelstellingen bereiken. Minister-president Jan-Peter Balkenende streeft ernaar om in deze kabinetsperiode 45 procent van alle dienstverlening door de overheid elektronisch te laten verlopen. Tevens verwacht hij dat 60 procent van alle overheidsformulieren in elektronische vorm beschikbaar komt voor de burger. Deze uitspraken, de eerste keer dat de minister-president concrete doelstellingen noemt op ict-gebied, deed hij tijdens de presentatie van het partijprogramma van de Pvdi in Den Haag.
Balkenende maakte van de gelegenheid gebruik door kritiek op het kabinet en het Innovatieplatform te pareren. Hij bestrijdt dat er weinig terecht zou komen van de innovatieve beleidsdoelstellingen van zijn kabinet, een geluid dat ook doorklinkt in het partijprogramma van de Pvdi. "Het doemdenken van de jonge partij valt me tegen", begon hij dan ook zijn betoog, en hij verzekerde de aanwezigen dat in het programma van het innovatieplatform, dat deze week zal worden vastgesteld, voldoende aandacht zal zijn voor ict. Balkenende: "Ik wil het misverstand wegnemen dat Nederland zijn ict-basis laat versloffen".

Bill Gates

Volgens de premier is de uitgangspositie van Nederland helemaal niet zo slecht als wel wordt voorgesteld. "De informatiesamenleving gaat niet aan Nederland voorbij". Hij wijst daarom bijvoorbeeld op de uitgaven aan hard- en software, die volgens hem met een omvang van 8procent van het Bruto Binnenlands Product hoger zijn dan in de Verenigde Staten. Tevens noemde hij het gesprek dat hij met Bill Gates heeft gehad tijdens diens recente bezoek aan Nederland, waarin deze de breedbandontwikkelingen als een van de positieve ontwikkelingen noemde in Nederland.
Maar volgens Balkenende moet er nog veel gebeuren: "We hebben een goede uitgangspositie, maar gebruiken nog niet alle mogelijkheden van ict. "Hij juicht daarom het programma van de Pvdi toe, en beloofde daar in zijn hoedanigheid als voorzitter van het Innovatieplatform goed naar te kijken. Hij zei enthousiast te zijn over de concrete ideeën, die niet te breedvoerig zijn opgetekend, en riep de Pvdi op om de communicatielijnen naar hem en het Innovatieplatform kort te houden. De ideeën van het platform sluiten volgens de premier goed aan bij het moderniseringsprogramma van de overheid waar minister Thom de Graaf momenteel aan werkt. Dat zou onder meer moeten resulteren in de eerder genoemde doelstellingen, en ook elektronisch aangifte doen bij de politie is een van de ict-toepassingen die Balkenende voorziet.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-14T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.