Managed hosting door True

Rijk legt ict-lat hoger

Ambitieuse doelen voor dienstverlening via internet

Dit artikel delen:

De rijksoverheid wil de komende kabinetsperiode door nieuwe ict-investeringen zijn diensten verbeteren en de administratieve lasten voor burgers en bedrijven terugschroeven.

"Bij de vernieuwing van de rijksoverheid heeft de nadruk tot nu toe te veel op het wegwerken van achterstanden gelegen", zei minister van Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties Thom de Graaf vorige week woensdag in een overleg met de Tweede Kamer. "Het is nu tijd voor een nieuwe slag waarmee het rijk met slimme inzet van ict zijn interne bedrijfsvoering aanzienlijk verbetert." Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil eenmalige registratie van basisgegevens als het gba, een bedrijvenregister en kadasterinformatie tot norm maken. De overheid verwacht door het gebruik van dit soort bronbestanden een stuk efficiënter te kunnen werken. Het is een belangrijke voorwaarde om het door Binnenlandse Zaken gestelde doel, om eind 2004 minimaal 45 procent van de publieke dienstverlening elektronisch beschikbaar te hebben, te kunnen realiseren.
Het ministerie van Economische Zaken gaat met een basis-bedrijvenregister aan de slag. Dit register, waar alle kerngegevens over Nederlandse bedrijven terug te vinden zijn, moet het, samen met een bedrijvenloket en een overheidstransactiepoort, mogelijk maken om de administratieve lasten aanzienlijk te verlagen. Het Rijk wil de informatie die verschillende overheidsinstanties vragen, samenvoegen en harmoniseren, zodat bedrijven informatie voor meerdere overheidsinstanties in één keer kunnen aanleveren. EZ start met statistische gegevens die bestemd zijn voor het CBS in de detailhandel, horeca, de metaal en elektrosector en grafische ondernemingen. Deze informatie wil het zoveel mogelijk integreren met informatie die de bedrijfsorganisaties in deze branches van hun leden vragen. Dat moet de administratieve lasten met 68 miljoen euro per jaar verminderen.

EZ spilfunctie

EZ is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de infrastructurele voorzieningen die nodig zijn voor de gegevensuitwisseling tussen overheid en bedrijfsleven. Het ministerie heeft als opdrachtgever en financier in zijn begroting vijftien miljoen euro voor deze post vrijgemaakt. Als andere ministeries ook berichten of diensten via de transactiepoort willen laten lopen, dan nemen zij de kosten voor hun rekening en zorgen voor regie. Binnen twee maanden worden meer details bekendgemaakt, als minister De Graaf een concreet plan voor modernisering van de overheid naar buiten brengt.
Ook gaat de rijksoverheid het komende jaar het gebruik van elektronische handtekeningen via pki-systemen (public key infrastructure) flink opschroeven. Binnenlandse Zaken wil eind volgend jaar vijftigduizend van deze handtekeningen méér in gebruik hebben dan eind dit jaar. Om dit te realiseren kijkt het ministerie naar de implementatie van een authenticatiesysteem bij het Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen en een authenticatiesysteem in gebruik bij enkele commerciële Nederlandse banken.< BR CLEAR=LEFT>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-03T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.