Meer steun voor open bron software

Ministerie voert motie Vendrik uit

Dit artikel delen:

Overheden krijgen volgend jaar een steun in de rug bij het gebruik van open standaarden en 'open source software'. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zorgt ervoor dat een catalogus voor open standaarden beschikbaar komt.

Er wordt verder een uitwisselingsplatform opgezet voor 'open source software'. Ook komt er een handleiding om zelf een community op te zetten. Onderzocht wordt of dit voldoende is voor de acceptatie van open standaarden of dat een vorm van voorschrijven noodzakelijk zal zijn.
Minister Remkes geeft daarmee uitvoering aan een motie van het kamerlid Vendrik. Deze wil dat in 2006 de gehele publieke sector gebruik maakt van open standaarden. Ook vroeg Vendrik om een ambitieus plan voor 'open source software'. In reactie hierop is het programma Ososs opgezet, dat overheden zal ondersteunen. Ososs heeft tot taak het gebruik hiervan te stimuleren.

Pki, Bsn en digitale kluis

Voor de elektronische communicatie met de overheid en tussen overheidsinstellingen onderling is een public key infrastructuur (pki) nodig die goed functioneert. Volgend jaar zal de inzet van het expertisecentrum PKI zich concentreren op de domeinen overheid-overheid en overheid-bedrijfsleven. Daar blijft een gekwalificeerde handtekening namelijk het meest urgent. In 2004 zal het aantal elektronische transacties waarbij een door pki ondersteunde elektronische handtekening wordt gebruikt, met 50.000 moeten zijn toegenomen.
Zoals bekend wil minister Remkes iedere Nederlander een Burger service nummer geven. Dit nummer zal worden gebruikt bij alle contacten tussen overheid en burgers. Volgende maand zal aan de Tweede Kamer een plan van aanpak worden aangeboden. Dit plan moet duidelijkheid verschaffen over alle consequenties die hier aan vast zitten. Organisatorisch, technisch, juridisch en financieel zitten er nogal wat haken en ogen aan. Later dit jaar kan een definitief besluit over invoering worden genomen.
In 2004 zal worden onderzocht of er een digitale kluis moet komen. Doel van zo'n kluis is dat burgers meer regie krijgen over hun eigen persoonsgegevens. Alle persoonsgegevens zouden op een centrale plaats digitaal moeten worden bewaard. Daarbij bepaalt men zelf welke gegevens worden opgenomen en wie die in mag zien.
Remkes wil de kiezer ook meer mogelijkheden geven om te stemmen. Volgend jaar zal er bij verkiezingen worden geexperimenteerd met vormen van plaatsonafhankelijk stemmen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-19T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.