KPN schermt ook nieuwe infrastructuur af

Concurrentie op glas

Dit artikel delen:

KPN's flirt met een open glasvezelinfrastructuur in Deltaplan Glas lijkt definitief voorbij. Het bedrijf ligt met de initiatiefnemers van een proefproject in Tilburg overhoop over de toegangsvoorwaarden voor concurrerende isp's en telecombedrijven.

'Geen opdracht BZW'
Volgens KPN heeft het telecombedrijf nooit formeel een opdracht gekregen voor de aanleg van het glasnet op Het Laar in Tilburg. In maart dit jaar hebben KPN, Ericsson en de BZW een intentieverklaring getekend, waarin de BZW de vraagbundeling voor haar rekening zou nemen, Ericsson de actieve componenten zou verzorgen en KPN de aanleg van het glasnet. "Formeel is er wat KPN betreft geen sprake van een opdrachtverlening door BZW", zegt Hugo Velthuijsen, manager transmissie bij het telecomconcern. Het bedrijf legt glasvezelnetten aan in economisch interessante gebieden met eigen voorwaarden voor toegang. Het bedrijf wil drie jaar alleenrecht op spraak, dataverkeer en internettoegang, vanwege onvoldoende deelname op Het Laar. Daarna staat het glasnet open voor concurrenten.
Fastfiber, zoals het proefproject heet, is een initiatief van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW). Deze vereniging en de gemeente Tilburg, de Kamer van Koophandel Midden-Brabant, de provincie Noord-Brabant en de stichting Bedrijvenpark Het Laar hebben geld op tafel gelegd voor een blauwdruk voor de aanleg van glasvezel op bedrijventerreinen in Brabant en Zeeland en om een vraagbundelingstraject voor Het Laar op te starten.
In een onderzoek stelt de Stec Group dat de aanleg haalbaar is als de vraag op deze terreinen gebundeld wordt en er gewerkt wordt met mantelbuizen, waar later de vezel door te blazen is. In totaal zou de aanleg van glasvezel op veertig bedrijventerreinen in Noord-Brabant haalbaar zijn. De BZW zegt op korte termijn een contract te tekenen met een financier voor de aanleg van glasvezel op de rest van deze terreinen. Het zet daarmee KPN op een zijspoor.

Geen aansluiting

Het project liep naast het initiatief van de breedband-inkoopcombinatie van de gemeente Tilburg (BIT), waarin een aantal instellingen overging tot gezamenlijke aanleg van een glasvezelnet in de gemeente. Voor het bedrijventerrein Het Laar was aansluiting bij dit initiatief geen optie, aldus Erik Kamps, werkzaam bij de BZW en projectleider van Fastfiber. De uitlopers naar de dorpen Udenhout en Oisterwijk maakten dit netwerk te duur voor bedrijven van Het Laar. Daarnaast vormde de contractduur een obstakel. "Tekenen voor vijftien jaar is voor de meeste bedrijven geen optie. Verder speelde mee dat BIT zelf aanbieder is en dat dit netwerk niet openstaat voor andere aanbieders", aldus Kamps.
Bij de toekenning van de opdracht aan KPN eind vorig jaar is als eis gesteld dat het concern concurrenten toelaat tegen kostprijs plus een rendement van 10 procent. Voor Het Laar is het concern gehouden aan deze toezegging. Op de andere terreinen wilde het telecombedrijf de glasnetten afschermen. "KPN toont zich met deze weigering om concurrenten onder normale voorwaarden toe te laten op het glasnetwerkje in Het Laar opnieuw de monopolist van weleer. De tijden zijn alleen veranderd. Organisaties moeten wel samenwerken", zegt Mark van Kuijk, ict-coördinator bij de gemeente Tilburg in een reactie.

Glas openstellen

Volgens projectleider Erik Kamps (BZW) zijn andere telecombedrijven wél bereid om hun glasnetten open te stellen. Zo heeft Essent op zijn glasnet op het bedrijventerrein De Brand bij Den Bosch open toegang voor concurrenten toegezegd. Versatel staat hier ook welwillend tegenover. BT juicht de komst toe van neutrale glasvezelaansluitnetten in Nederland. Het telecombedrijf is tegen een derde monopolie op de nieuwe breedbandinfrastructuur, naast de bestaande monopolies op de kabel en het telefonienet.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-10T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.