Gigaport jaagt op proefprojecten

Nieuwe directeur rekent op belangstelling bedrijfsleven

Dit artikel delen:

Volgend jaar moeten minstens tien niet-ICT-bedrijven proefprojecten starten in het kader van Gigaport. Dit zegt Jacqueline Tammenoms Bakker, directeur van Gigaport. Op dit moment voeren drie ICT-bedrijven proefprojecten uit. De pas benoemde directeur wil de komende maanden meer organisaties aan boord halen.

Tammenoms Bakker beschouwt Gigaport als een belangrijke aanjager van de ontwikkeling van infrastructuur en ICT-kennis in Nederland. Het is in ieder geval het grootste publiek/private ICT-project in Nederland.
Het kabinet heeft vorige week definitief 142 miljoen toegewezen aan Gigaport, naar Amerikaans voorbeeld ook wel Internet 2 genoemd. Dat is minder dan het oorspronkelijke verzoek voor 350 miljoen. Tammenoms Bakker vindt dit echter geen probleem. "Dit maakt voor het bedrijfsleven het belang om deel te nemen heel duidelijk. In Amerika hebben veel ondernemingen zich aangesloten bij Internet 2 en veel van die bedrijven zitten ook in Nederland."

Internet 2

Gigaport is een initiatief van de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken, Surfnet, het Telematica Instituut en enkele bedrijven. Het project bestaat uit twee onderdelen: Gigaport-Netwerk en Gigaport-Applicaties. Het eerste behelst de aanleg van Surfnet 5, het nieuwe netwerk voor onderzoeksinstellingen, universiteiten en hogescholen en enkele bedrijven die de infrastructuur voor hun testen gebruiken.
Surfnet 5 zal in de zomer van 2001 volledig operationeel zijn. De aansluitcapaciteit groeit van 155 Megabit per seconde naar 20 Gigabit per seconde in het jaar 2002. Gigaport-Netwerk houdt zich tevens bezig met internationale verbindingen van de Nederlandse infrastructuur met de rest van Europa, Amerika en Azië. Tevens vindt onderzoek plaats naar nieuwe toegangsfaciliteiten, zoals de kabel, xdsl en mobiele aansluitingen.
Het deelproject Gigaport-Applicaties is een omgeving waarin bedrijven en instellingen nieuwe ICT- en internettechnologieën kunnen ontwikkelen en testen. De onderzoeksthema's zijn elektronische handel, elektronisch samenwerken, elektronische kennisontsluiting en middleware-technologieën.

Verdeling

Van de 142 miljoen gulden aan overheidsbijdrage is ongeveer 70 miljoen bestemd voor de internationale verbindingen van het netwerk. Ruim 25 miljoen gaat naar Gigaport-Applicaties. Vijf miljoen is bestemd voor het management. Dan blijft er ongeveer veertig miljoen over voor de infrastructuur.
"Dit is natuurlijk maar een fractie van de werkelijke kosten.", zegt Tammenoms Bakker. "Op dit moment loopt een aanbesteding voor leveranciers van infrastructuur en routers. Wij hopen dat deze bedrijven hun lijnen en apparatuur bijdragen, zodat zij deze kunnen testen. Ik verwacht dat bedrijven zullen meedoen, want de belangstelling is groot."

Benaderen

Als belangrijkste taak voor de komende maanden ziet Tammenoms Bakker het benaderen van bedrijven voor deelname aan Gigaport. "Dat is een stuk moeilijker dan ik had gedacht. ICT-ondernemingen zijn al geïnteresseerd. We hebben echter nog geen banden met bijvoorbeeld de voedingsindustrie of de transportwereld. Dit gaan wij de komende maanden tot stand brengen."
De directeur verwacht dat volgend jaar minstens tien proefprojecten van niet-IT-bedrijven draaien bij Gigaport. "Bedrijven die onze proeftuin gebruiken, verbeteren hun concurrentiepositie." Tammenoms Bakker rekent naast deze bedrijven ook op wetenschapscentra, zoals die in de Amsterdamse Watergraafsmeer. "De instituten kunnen bijvoorbeeld onderzoeken hoe ze op afstand gebruik kunnen maken van dure apparatuur." Ook een aantal Twinning-bedrijven heeft waarschijnlijk interesse in breedbandige toepassingen. Aangezien deze starters zelf niet over de dure infrastructuur beschikken, kunnen zij aankloppen bij Gigaport.
 
Na een korte radiostilte treedt Tammenoms Bakker nu voor het eerst in contact met de pers. Haar benoeming tot directeur van Gigaport is een verrassing; ze heeft geen ervaring in de ICT-branche. De stuurgroep van Gigaport staat onder leiding van ex-minister Pieter Winsemius.
Tammenoms Bakker werkte voor Shell, adviesbureau McKinsey en Quest International, ontwikkelaar van reuk en smaakproducten. Tijdens een periode van verlof ontwikkelde zij in Amerika een interesse voor internet. "Ik wilde iets doen met internet en hoe bedrijven dit kunnen gebruiken. Immers, niet de techniek, maar de verbeeldingskracht van de bedrijven is vaak een struikelblok." Oud-collega Winsemius vertelde haar vervolgens over Gigaport.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-23T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.