Managed hosting door True

Verbeterde communicatie zwaailichtsector

Dit artikel delen:

Welk onderliggend communicatieprotocol ook wordt gebruikt, met Mobidata is mobiele datacommunicatie altijd mogelijk. Getronics heeft dit, samen met een aantal partners, speciaal voor de zwaailichtsector ontwikkeld.

Binnen het segment Openbare Orde en Veiligheid is er nog geen uniforme aanpak van mobiele datacommunicatie. Het digitale communicatienetwerk C2000, gebaseerd op het Tetra-protocol, moet hierin gaan voorzien. Ook al zal C2000 per 1 januari 2004 landelijk dekkend zijn - hetgeen de Algemene Rekenkamer betwijfelt - dan nog bewijst Mobidata zijn nut, omdat C2000 spraak- altijd voorrang geeft boven dataverkeer. Het Tetra-netwerk staat ten dienste aan politie, brandweer, ambulancediensten en marechaussee. Als er bij calamiteiten veel spraakcommunicatie over het netwerk gaat, dan kan het voorkomen dat opgevraagde data, die veel bandbreedte vragen, niet of vertraagd binnenkomt. In dat geval kiest Mobidata zelf voor een ander communicatiekanaal (protocol).
"Dat is het mooie ervan", zegt Hans van der Last, directeur Telecom bij Getronics. "Net als bij bedrijfstoepassingen is ervoor gezorgd dat de applicatie onafhankelijk is van de onderliggende infrastructuur. Verschillende lagen uit het 'framework' zijn uitwisselbaar zonder dat dit direct gevolgen heeft voor de andere onderdelen binnen de oplossing."

Partners

Mobidata integreert niet alleen spraak, data en (bewegend) beeld, maar eveneens de vaste en mobiele communicatie-infrastructuur. Deze oplossing heeft volgens Van der Last duidelijk voordelen boven de thans gebruikelijke puntoplossingen.
In de onderste laag zitten de diverse communicatieprotocollen: gsm, radio, satellietcommunicatie, wifi, Tetra (C2000), gprs en umts. De laag erboven zorgt voor de verbinding met de toepassing. Tussen applicatie- en verbindingslaag zijn voorzieningen voor de beveiliging aangebracht. Op de bovenste laag ten slotte zit de presentatie. Gebruikers krijgen dezelfde schermopbouw te zien, ongeacht onderliggende infrastructuur en database.
Voor de netwerklaag werkt Getronics samen met Vodafone en RAM Mobile Data. De verbindings- en beveiligingslagen zijn in samenwerking met ESP (voorheen ABN-Amro Global IT Systems) ontwikkeld. Voor de applicatie is eveneens een beroep gedaan op ESP en op Citygis. De presentatielaag ten slotte is samen met HTM (Hollandse Telecommunicatie Maatschappij) gebouwd.
Een Cisco Mobile Access Router zorgt voor het dataverkeer binnen het hulpverleningsvoertuig en voert de data naar een Wifi-toegangspoort. "We hebben voor wifi gekozen boven Bluetooth vanwege het grotere bereik", verklaart Van der Last. Hulpverleners kunnen met een tablet-pc of pda buiten het voertuig zo toch contact onderhouden met het netwerk en beschikken over alle nodige gegevens.

Op zwart

De presentatielaag is gevoelig voor de toepassing. Zo zal het navigatiesysteem voor een brandweerauto plattegronden presenteren waarop ook brandkranen en -vijvers staan aangegeven. Mocht snelheid belangrijk zijn (bijvoorbeeld bij het uitrukken naar een brand of ongeval) dan gaan alleen de noodzakelijke gegevens door de lucht; als de haast achter de rug is, krijgen de hulpverleners uitvoeriger informatie voorgeschoteld.
De inrichting van de voertuigen en bijbehorende apparatuur is in samenspraak met arbo-deskundigen ontworpen. Ook is nagedacht over de bescherming van persoonsgegevens. Mocht een politieman gevoelige gegevens op zijn scherm in de auto hebben, dan kan hij de monitor op zwart zetten zodra een nieuwsgierige omstaander meekijkt.
Volgens Van der Last is er erg veel belangstelling voor Mobidata. "We hebben al een klant, maar die wil niet met name worden genoemd." Het betreft een groot politiekorps in het midden van het land. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-27T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.