Enertel dient klacht in over PTT Telecom

PTT rekent vier keer zo veel als elders

Dit artikel delen:

Enertel heeft een klacht ingediend bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat over de tarieven die PTT Telecom vraagt voor het gebruik van hun telefoonnet. Naar verwachting zal Tact, het college dat het ministerie adviseert, nog in juni beslissen over deze klacht en een vergelijkbare procedure, aangespannen door concurrent Telfort.

Enertel en Telfort maken op 1 juli hun entree als concurrent van Telecom op de markt voor telecommunicatie via vaste, openbare telefoonlijnen. De drie aanbieders moeten van elkaars netwerken gebruik maken (interconnectie) om gesprekken van hun klanten aan elkaar door te geven. De ruzie gaat over de bedragen die PTT Telecom de beide anderen berekent. Enertel en Telfort vinden die veel te hoog.
"Onze klacht richt zich zowel tegen de hoogte van de tarieven als op operationele geschilpunten", aldus de woordvoerster van Enertel. Het bedrijf gaat in ieder geval volgens plan op 1 juli van start, ook met interconnectie. "De Tijdelijke adviescommissie Telecommunicatie (Tact) heeft juridisch drie maanden de tijd een uitspraak te doen. Maar hangende de procedure is PTT verplicht ons interconnectie aan te bieden", aldus Enertel.

Verstandig

Algemeen directeur Koos van der Meulen van Telfort: "We hebben negen maanden met PTT onderhandeld en de prijs die ze voor interconnectie vragen is drie tot vier keer zo hoog als wat wereldwijd gangbaar is. Dat kan dus niet". Van der Meulen prijst minister Jorritsma voor haar "verstandige aanpak" van het probleem. De minister heeft volgens hem duidelijk gemaakt dat zolang PTT Telecom "geen goedgekeurde kostenberekening kan laten zien, de minister noodgedwongen moet kijken naar de tarieven in het buitenland".
PTT Telecom heeft zijn tarieven, conform het Europese raamwerk, gebaseerd op de kostprijs, aldus directeur Productie J. Kooij van PTT Telecom. "Daar mag een zeker winstpercentage bovenop. Volgens mij zitten we daarmee op een zeer correcte prijs, de op een na laagste ter wereld, na Groot-Brittannië. Uiteindelijk beslist de minister. Als zij onder onze kostprijs gaat zitten, dan betaalt de belastingbetaler er dus voor".
Faire tarieven voor interconnectie zijn voor de nieuwkomers op de Nederlandse markt van levensbelang. Het onafhankelijk onderzoeksbureau Yankee Group Europe, dat al vijftien jaar onderzoek doet naar de telecommarkt in Europa schat dat 40 tot 50 procent van de kosten die nieuwkomers op de markt maken, opgaan aan deze interconnectie-tarieven. Die bedrijven zijn immers nog lang bezig hun netwerk voldoende te verfijnen.

Randstad-ring

In een interview met Computable, dat plaats had voordat Enertel de klacht officieel indiende, gaf algemeen-directeur Ad Ketelaars van Enertel een toelichting op de bezwaren van zijn bedrijf. "In het PTT-netwerk zitten centrales op vier niveaus. Als wij verkeer afleveren bij de twee internationale gateway-centrales van PTT, betalen we daarvoor 5,2 cent per minuut. Bij de districtscentrales kost ons dat 4 cent per minuut."
Uitgaand PTT-verkeer is duurder, aldus Enertel. Vanuit het hoogste niveau (internationaal) betaalt Enertel 8,3 cent per minuut aan de PTT, vanuit de districtscentrales 7,1 cent. Ketelaars: "Telforts benadering is: dit is te hoog. Onze benadering is: Ja, het is te hoog, maar we kunnen het bedrag ook verlagen door lager in het PTT-netwerk in te stappen". Maar PTT geeft, aldus Ketelaars, geen antwoord op de vraag: "Wat kost het als ik een klant aflever of ophaal op het (lagere) niveau van de tweede orde verkeerscentrales of de lokale centrales.
En dat juist is van belang voor Enertel en Telfort. Zij zullen vooral gebruik (blijven) maken van het PTT-netwerk voor de laatste kilometers van hun spraak- of dataverkeer: de local loop. Want met de introductie van hun eigen nationale infrastructuur loopt het voorspoedig, zeggen de bedrijven. Telfort, een joint venture van de Nederlandse Spoorwegen en British Telecom maakte deze week de feestelijke opening bekend van de Randstad-ring. De tweede en derde ring naar het zuiden en oosten van het land zijn "nagenoeg klaar", aldus Van der Meulen. Telfort maakt daarbij gebruik van de bestaande glasvezelnetten van NS. Enertel, eigendom van elf energiebedrijven en kabelexploitanten, is klaar met de landelijke backbone en de regionale netwerken van de energiebedrijven.

Infrastructuur

De opbouw van de infrastructuur vergt miljarden aan investeringen. Telfort spendeert de komende drie tot vier jaar tussen de 1 en 1,5 miljard gulden, Enertel de komende twee jaar 150 miljoen. De kabelbedrijven zijn volgens insiders de komende 3 jaar 3 miljard gulden kwijt om hun kabelnetten geschikt te maken voor twee-weg verkeer.
Cijfers die overigens haast in het niet vallen bij de bedragen die PTT Telecom uitgeeft aan zijn infrastructuur: 2,5 miljard gulden per jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-27T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.