Kabinet stelt Regieorgaan in voor onderzoek en innovatie

Ict is nationale prioriteit

Dit artikel delen:

Er moet meer eenheid en consistentie komen in de strategische aansturing van het ict-onderzoek in Nederland. Dat staat in het kabinetsbesluit waarin de overheid de oprichting van het Regieorgaan voor ict-onderzoek en -innovatie aankondigt.

Het doel van dit Regieorgaan is het creëren van een privaatpublieke ict-kennisinfrastructuur die internationaal kan wedijveren en nationaal van hoge wetenschappelijke, maatschappelijke en economische waarde is. Het wordt ingesteld voor zes jaar. Het kabinet heeft ict als 'enabling technologie' tot nationale prioriteit verklaard. Op korte termijn (tot en met 2006) pompen de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen samen tien miljoen euro in het platform. Het wordt ondergebracht bij het NWO, dat vijf miljoen euro investeert over die periode. De middelen na 2006 zullen nog nader worden bepaald.

Ontstaan

Op verzoek van EZ en OCW sloegen vragers en aanbieders van ict-kennis in 1999 de handen ineen om onderzoek structureel te versterken. Daaruit ontstond de Taskforce ICT-en-Kennis, onder leiding van Cees Le Pair. Naar aanleiding van aanbevelingen van de Taskforce werd in 2002 het ICT-Forum opgericht. Dat moest dienen als structureel klankbord voor het ict-veld. Datzelfde ICT-Forum adviseerde het kabinet tot de oprichting van het Regieorgaan.
De Taskforce Le Pair wilde een verdubbeling van het aantal publieke ict-onderzoekers, omdat veel onderzoeksgroepen in de Nederlandse publieke ict-kennisinfrastructuur te weinig capaciteit hebben. Het Regieorgaan neemt dit advies over en wil daarnaast zorgen voor een structurele versterking van het publieke eerste- en tweedegeldstroomonderzoek op ict-gebied.
Er is een gebrek aan wisselwerking tussen privaat en publiek ict-onderzoek, waardoor de huidige publieke ict-kennisinfrastructuur kwetsbaar is. Regie moet leiden tot gerichtheid en massa, strategische concentratie en dynamiek in het ict-onderzoek. Dit moet gebeuren met minder regels, hoewel het kabinet benadrukt dat het Regieorgaan niet alle regels kan wegnemen.
De organisatie wordt simpel opgezet: directie, toezicht en advies. Alle partijen uit de kennisketen krijgen een plek in de samenstelling. Het Regieorgaan wordt ingebed bij het NWO, dat samenwerkt met Senter en technologiestichting STW. Dit moet zorgen voor continuïteit, openheid en minimale bureaucratie.

Steun

Nederland-ICT reageert positief op de oprichting van het Regieorgaan voor ict-onderzoek en -innovatie. De brancheorganisatie is van mening dat het orgaan een belangrijke rol zal vervullen in het slaan van bruggen tussen de ict-sector en de wetenschappelijke wereld. Beleidsadviseur Dirk van Roode: "Het knelpunt op dit moment is het gebrek aan volume en strategische concentratie in ict-onderzoek in Nederland. Met het Lissabon-akkoord (maart 2000) heeft Nederland zich verplicht om een r&d-doelstelling te halen van 3 procent van het binnenlands product. Op dit moment is dat nog 2 procent, waarvan de helft publiek en de helft privaat onderzoek is. Er is te weinig interactie tussen die twee gebieden, waardoor de wetenschappelijke kennis te weinig wordt benut."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-11T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.