Gemeente niet bang voor afhankelijkheid softwareleveranciers

Den Haag realiseert super-pilot met Microsoft

Dit artikel delen:

Minister Van Boxtel en de gemeente Den Haag zijn niet bang voor het karretje van Microsoft te worden gespannen nu de gemeente voornemens is een strategisch bondgenootschap aan te gaan met het softwarebedrijf geleid door Steve Ballmer. Den Haag wil op deze manier de projekten realiseren die het als pasbenoemde 'super-pilot' voor elektronische overheidsdiensten mag bedenken.

Van Boxtel onderstreept dat het initiatief tot de samenwerking met Microsoft volledig bij de gemeente ligt. "Den Haag heeft Microsoft zelf uitgekozen. Voor alle duidelijkheid: het ministerie investeert niet in de samenwerking Den Haag -Microsoft, maar in de plannen die de gemeente heeft met zijn burgers." De minister noemt het overigens vanzelfsprekend dat het particuliere bedrijfsleven "ook hier" een belangrijke rol speelt bij het realiseren van intenties van de overheid.
De Haagse ict-wethouder Wilbert Stolte (CDA) realiseert zich dat de strategisch bondgenoot niet onomstreden is. "Ik weet dat velen Microsoft zien als een monopolistisch bedrijf en het om die reden wantrouwen. Maar met XML als standaard 'open' sleuteltechnologie lijkt me dat er weinig reden tot wantrouwen hoeft te zijn. We moeten de samenwerking overigens nog juridisch en technisch uitwerken. Dat doen we met mensen die vaker met dit bijltje hebben gehakt." Van Boxtel houdt voor de zekerheid een slag om de arm: "Ik krijg nog een uitgewerkt plan op tafel".

Uitverkoren

Den Haag krijgt als 'super-pilot' in drie jaar tijd zes miljoen gulden van Van Boxtel. De gemeente moet dit bedrag verdubbelen. Naast de residentie zijn ook Enschede en Eindhoven uitverkoren als proeftuin. De rijkssubsidie is bedoeld om te komen tot een volledig aanbod van elektronische overheidsdiensten. Daarbij wordt in Den Haag onder meer aansluiting gezocht bij het lopende project Het Glazen Stadhuis, dat zich met een begroting van 1,5 miljoen gulden per jaar richt op het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening aan burgers en bedrijven middels ict.
De huidige ict-partners van de gemeente Den Haag hoeven zich weinig zorgen te maken over de gevolgen van het convenant met Microsoft. "Residentie.net is een samenwerking van de gemeente met KPN en Casema. Op het gebied van e-leren werken we samen met Cisco. De lopende contacten gaan gewoon door, ook met de samenwerking met Microsoft", aldus wethouder Stolte. Hij bekent veeleer op zoek te zijn naar de maatschappelijke betekenis van de informatiesamenleving: virtuele verzorgingshuizen, virtuele aanleunwoningen, het klaslokaal van de toekomst.
De wethouder en zijn burgemeester Deetman zijn ambitieus genoeg. Naast de informatisering van het contact tussen burger en gemeentelijke overheid gaan B&W de ict ook gebruiken om de (internationale) positie van Den Haag te versterken. De internationale rechters in het Vredespaleis en het Joegoslavië-tribunaal krijgen als het aan Stolte ligt gezelschap van virtuele collega's die van Den Haag de 'virtuele juridische hoofdstad van de wereld' moeten maken.
Ceo Steve Ballmer van Microsoft onderstreept dat de gemeente de teugels in handen heeft in het bondgenootschap. "Er komt een gezamenlijk team onder leiding van Den Haag. Het virtuele stadhuis en de juridische hoofdstad zijn doelen die technisch goed haalbaar zijn. Of het ook zal lukken hangt af van de steun van alle betrokkenen". Burgemeester Deetman is het daar van harte mee eens. Op de vraag welke problemen te verwachten zijn, mompelt hij, grijnzend naar Ballmer die naast hem zit: "All kinds . . ."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-08T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.