Worldcom zet in op bandbreedte

Internationaal directeur Liam Strong wil inspelen op groeiende vraag

Dit artikel delen:

Het wereldwijd netwerk van Worldcom breidt zich in hoog tempo uit. Dit net maakt het voor de onderneming mogelijk aan de vraag naar bandbreedte te voldoen. En dat is volgens directeur Liam Strong van Worldcom International zeer belangrijk. De toename van bandbreedte noemt hij revolutionair.

Liam Strong is sinds oktober 1997 bij Worldcom verantwoordelijk voor de activiteiten van het telecombedrijf buiten de Verenigde Staten. Voorheen was hij werkzaam bij ondermeer British Airways. Tijdens een kort bezoek aan Amsterdam heeft hij tussen de bedrijven door even tijd voor een vraaggesprek. Strong verkondigt inmiddels het woord van Worldcom alsof hij nooit anders heeft gedaan. Toch is hij niet altijd even spraakzaam. Als het onderzoek van de Europese Commissie naar de deal tussen Worldcom en MCI ter sprake komt, houdt hij zich op de vlakte.

Blokkeren

De Europese Commissie onderzoekt momenteel de dominante positie die Worldcom-MCI in zal nemen op de Internet-markt. Het nieuwe bedrijf zou een enorm aandeel in de basisinfrastructuur voor Internet verwerven. Het onderzoek heeft de voltooiing van de overname van MCI door Worldcom voor ongeveer 75 miljard gulden uitgesteld. De opmerking dat de onderzoekers de overname kunnen blokkeren of mogelijk eisen dat de bedrijven delen van hun Internet-diensten moeten afstoten, verleidt Strong niet tot uitspraken. De Brit praat liever over de bandbreedte van de verbindingen. "Wij geloven dat de vraag naar bandbreedte de komende jaren aanzienlijk zal toenemen", zegt hij. Voor een telecombedrijf is het volgens Str ong dan ook van enorm belang om aan deze vraag te kunnen voldoen. Hij meent dat de toename van bandbreedte grote gevolgen heeft voor de doorbraak van telewerken, videoconferencing en scholing. De directeur Internationale Zaken zegt dat Worldcom de gevraagde bandbreedte kan leveren in Europa.

Tokio en Sydney

De levering gebeurt via het enorme netwerk dat het groeiende bedrijf in razend tempo aanlegt. In Amerika beschikt Worldcom over dertigduizend kilometer netwerk, dat door 103 steden gaat. Het eerste Europese glasvezelnet heeft Amsterdam, Londen, Parijs en Brussel met elkaar verbonden. Later is Frankfurt erbij gekomen. Het net zal volgend jaar uitbreiden naar Italië en Zwitserland. Een transatlantische kabel verbindt Europa met de Verenigde Staten. Worldcom heeft tevens een aandeel in de kabel die wordt aangelegd tussen Australië en Amerika. Langzamerhand omspant het netwerk van het Amerikaanse bedrijf de gehele aardbol. "Deze zomer starten we met de aanleg van een netwerk in Tokio en Sydney", vult Strong aan.

Internet-telefonie

De in maart gesloten alliantie met het Spaanse Telefónica geeft Worldcom en MCI vaste voet aan wal in Zuid-Amerika. "Telefónica heeft een aantal slimme contracten op dit continent gesloten. Dat maakt het bedrijf een aantrekkelijke partner", aldus Strong. Worldcom/MCI zal niet een soortgelijke alliantie sluiten om de Aziatische markt te betreden. De overeenkomst met de Spanjaarden vormt een uitzondering; Worldcom verovert liever op eigen houtje een markt. "PTT's zoeken vaak allianties, waarbij ze een minderheidsaandeel nemen. Wij creëren ons eigen klantenbestand en sluiten het aan op ons netwerk", verklaart Strong. Worldcom bestrijdt de aanwezige partijen op de nieuwe markt met lagere prijzen. Deze tarieven kunnen nog sterker dalen als telefonie via Internet doorbreekt. Internetprovider Uunet, een onderdeel van Worldcom experimenteert momenteel in de Verenigde Staten met spraak over Internet. De gebrekkige kwaliteit van dit spraakverkeer houdt de doorbraak vooralsnog tegen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-01T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.