Regelzucht treft internet

Staat wil zeggenschap over registratie van .nl-domeinnamen

Dit artikel delen:

Juist op het congres waar Stichting Internet Domeinregistratie Nederland de registratie van de miljoenste .nl-domeinnaam vierde, meldde de overheid dat het deze registratie voortaan met meer regels wil omgeven.

"Dit nieuws gooit geen domper op ons feestje, want we wisten al een jaar dat de overheid zich meer wil bemoeien met het registreren van .nl-domeinnamen", zei Sidn-voorzitter Kees Prins vorige week donderdag in Den Haag. Mark Frequin, directeur-generaal Telecom en Post van EZ had die middag in een debat op het congres laten horen dat de overheid vanwege het toenemend economisch en maatschappelijk belang van internet de continuïteit van het .nl-domeinnamensysteem met regels wil waarborgen. Daarnaast gaf Frequin te kennen dat de overheid belangrijke domeinnamen voor zichzelf wil claimen.

VNO-NCW tegen

Werkgeversorganisatie VNO-NCW keurt de overheidsbemoeienis op internet af. "Als iets niet kapot gaat, moet je het niet repareren", zei ict secretaris Paul de Graaf in het debat over regulering van internet. Hij vindt dat Nederland met deze plannen vooruitloopt op Europese besluiten. Daarnaast wordt het systeem van domeinregistratie volgens hem al afdoende meegewogen in de kwetsbaarheidsanalyse van vitale infrastructuren, waar de projectgroep Kwint in opdracht van de Tweede Kamer op dit moment onderzoek naar doet.
Nederland is één van de meest succesvolle voorbeelden van zelfregulering. Nergens kun je sneller en goedkoper een domeinnaam registreren. De Icann wees wetenschappelijk medewerker van het CWI Piet Beertema in 1986 als eerste beheerder van een op landennamen gebaseerd toplevel-domein aan. Omdat dit teveel werk werd voor één persoon, heeft de stichting Sidn in 1996 deze taak op zich genomen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-23T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.