Nederlandse toppositie op ict-gebied in Europa nog ver weg

Veel plannen, weinig actie

Dit artikel delen:

Uit het jaarlijkse wereldwijde onderzoek naar ict van The Economist en IBM komt Nederland er niet best vanaf. Met name op gebieden waar de Nederlandse overheid snel actie zou moeten ondernemen, scoort ons land slecht. Realisering van de ambitie van dit kabinet om tot de Europese top te gaan behoren, lijkt alleen maar verder weg te komen liggen. Het kabinet zou snel concrete stappen moeten ondernemen om op tijd resultaten te boeken.

De aanbevelingen die de onderzoekers van The Economist en IBM doen om de positie van Nederland op ict-vlak te verbeteren, laten zich lezen als een samenvatting van de ambitie die het kabinet ook meermalen heeft uitgesproken. Maar het wegzakken van Nederland op de internationale ict-ranglijst wijst erop dat het voorlopig vooral bij mooie woorden, plannen en ambitie is gebleven. Nederland is bij lange na niet de Europese koploper op ict-gebied waar het kabinet naar streeft.

Ict-top 10
1 (2) Denemarken
2 (3) Groot-Brittannië
3 (1) Zweden
4 (7) Noorwegen
5 (6) Finland
6 (3) Verenigde Staten
7 (12) Singapore
8 (3) Nederland
9 (10) Hong Kong
10 (8) Zwitserland
 
Bron: The Economist/IBM
Met name op het vlak van de bestuurlijke en wettelijke randvoorwaarden scoort Nederland met een daling van de dertiende naar de vijftiende plaats slecht. Ook op het terrein van het ict-onderwijs, toch een van de pijlers onder de door de regering zo nagestreefde kenniseconomie, laat het in Europees verband een dramatische daling zien van de zevende naar de veertiende positie. De hoogste score voor Nederland, overigens niet ict-gerelateerd, is het zakelijk klimaat met een notering op de tweede plaats.
Volgens de onderzoekers moet in de eerste plaats dringend gewerkt worden aan de wetgeving rond internet. Daarnaast is het voor een goede concurrentiepositie belangrijk dat de Nederlandse overheid duidelijk keuzes maakt, en meer eenheid aanbrengt in de grote diversiteit aan ict-initiatieven, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Verder bevelen de opstellers van het rapport aan om niet eindeloos zelf te testen en steeds opnieuw het wiel uit te vinden, daar er op dit moment geen enkel initiatief leeft bij de Rijksoverheid waarvan nog geen succesvolle buitenlandse voorbeelden bestaan.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-23T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.