'Overheid denkt niet in oplossingen'

Ict-innovatie is cruciaal maar centrale regie ontbreekt

Dit artikel delen:

Ict-innovatie is de belangrijkste bron voor de verbetering van productie en welvaart in Nederland, maar dan moet de overheid de regie nemen en waar nodig het goede voorbeeld geven. Met deze stelling werd The ICT and Networking Event (Tine) 2004 geopend die afgelopen week in de Amsterdam RAI werd gehouden.

Theo Schellekens, bestuurslid VNO/NCW en voorzitter van de coördinatiecommissie voor het informatiebeleid, is het daarmee eens. "In bijvoorbeeld de gezondheidszorg zijn er zoveel overlegorganen. Het is moeilijk om die allemaal op één lijn te krijgen wat betreft ict-toepassingen. Er zijn genoeg systemen beschikbaar, maar die moeten wel geïmplementeerd worden. Daar ligt het probleem. De overheid moet betere strepen in het zand trekken. Als zij niet de regie in handen neemt, wordt dit een lange weg en worden we ingehaald door de omstandigheden."
Directeur-generaal Telecommunicatie en Post van het ministerie van Economische Zaken, Mark Frequin, deelt die mening, maar vindt niet dat de overheid daarom het voortouw zou moeten nemen. De zorgsector bijvoorbeeld "is een private sector, geen overheidsinstelling". Wel geeft hij aan dat er in 2005 een landelijk patiëntnummer zou moeten komen. "Deze administratieve verwerking van gegevens kan de overheid wel initiëren."

Knoop doorhakken

"We kunnen als ict-aanbieders wel een heleboel technologische zaken regelen, maar eerst moet de chaos binnen een bedrijf of een sector verdwijnen", vindt Arco van Nieuwland, commercieel directeur van Exact. Marie-José Jamin, directeur van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland, is het daar niet mee eens. "Je moet ergens beginnen, anders blijf je het probleem voor je uitschuiven. Er moet niet gepraat worden over cultuurverschuivingen, de overheid moet gewoon de knoop doorhakken en één patiëntnummer invoeren. Daarmee neemt ze de regietaak, maar zonder een controleapparaat ertussen te zetten. Daarvoor kun je ict gebruiken, want dat is immers een middel en geen doel."
Voorzitter van Nederland-ICT Henk Broeders vult aan: "De overheid moet zich bewust zijn van de greep die ze heeft op de ict-sector. Ik ben niet van mening dat de overheid de regierol op zich moet nemen, dat kan de sector prima zelf. Ik vind wel dat de greep op de branche moet worden versoepeld, zodat er initiatieven mogelijk zijn.
Oswald Coene, directeur van Getronics: "De rol van ict moet niet worden overschat, uiteindelijk komen echte vernieuwing en toepassingen vanuit de menselijke emotie en gedrevenheid. Dat moet worden gestimuleerd. Achterover leunen met het idee dat de ict het allemaal wel oplost werkt niet." Frequin trekt namens de overheid het boetekleed aan: "Als overheid zijn we een slechte vraagpartij, we denken niet in oplossingen. Daarnaast denken we nog teveel in ict als onderwerp. Ict als middel is nog niet bij de overheid binnengedrongen."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-23T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.