Managed hosting door True

Overheid moet van glas afblijven

Gezamenlijke vijand brengt kabel- en telecombedrijven dichter bij elkaar

Dit artikel delen:

Gemeenten die zelf glasvezel aanleggen, zijn fout bezig. Het uitstippelen van een visie op breedband en stimulering van breedbandapplicaties passen de overheid beter. Deze mening bracht directeuren van kabel- en telecombedrijven in een discussie over breedband dichter bij elkaar.

  
Ad Scheepbouwer
Een gemeenschappelijke vijand deed de vermeende rivaliteit tussen kabel- en telecombedrijven afgelopen maandag in het Kurhaus in Scheveningen als sneeuw voor de zon verdwijnen. KPN ceo Ad Scheepbouwer wist in een debat zijn tegenstrever uit de kabelsector Steven van Eijck, voorzitter van het platform Nederland Breed, voor zijn standpunt te winnen.
Grote gemeenten en woningbouwcorporaties die op dit moment met gemeenschapsgeld eigen glasvezelnetwerken bouwen zijn Scheepbouwer een doorn in het oog. Het leidt tot een dreigende versnippering en brengt een toekomstig
Rivaliteit
Dat KPN en kabelbedrijven elkaar graag de loef afsteken, bleek maar weer uit het nieuwtje dat kabelaar UPC maandag naar buiten bracht. Nu KPN het aanbod van gratis internet voor de scholen vernieuwd heeft, heeft het kabelbedrijf een andere maatschappelijk relevante doelgroep aangeboord. UPC is met NV Werk overeengekomen om een grote groep uitkeringsgerechtigden in Amsterdam van een breedbandaansluiting via de kabel te voorzien, zodat zij op de eigen pc cursussen van NV Werk kunnen volgen.
glasvezelaansluitnetwerk voor heel Nederland in gevaar. Ook verwacht Scheepbouwer dat bij gebrek aan samenwerking een groot deel van Nederland buiten de boot valt: "de Randstad krijgt drie van die netwerken en Friesland geen."

Niet verantwoord

Scheepbouwer wist de kabelbedrijven op een gevoelig punt te raken. Zij hebben ook een broertje dood aan marktverstoring door lokale overheden die zelf glasvezelnetwerken aanleggen. Voor de rest loopt de visie van kabelbedrijven en KPN op breedband wijd uiteen. De kabelsector wil vasthouden

  
Steven van Eijck
aan coax, omdat zij verwachten dat de vraag naar bandbreedte de capaciteit van coax de komende jaren niet te boven gaat.
Kabelbedrijf Essent is met proeven in Groningen bezig om de capaciteit van de kabelaansluiting op te schroeven tot 10 Mbps. Nu overstappen op glas achten kabelbedrijven bedrijfseconomisch niet verantwoord. KPN wil die sprong wel nemen, omdat toekomstige toepassingen veel capaciteit nodig zullen hebben. Het bedrijf ziet het als een groot infrastructuurproject, zoals de Betuwelijn, de HSL-lijn en de tweede Maasvlakte waar jaren aan overleg en planning aan vooraf gaan. KPN wil met de kabelsector en de overheid nu reeds die plannen maken voor dit glasnet.

Applicaties

Bert Mulder, directeur van de Informatiewerkplaats, vindt dat de overheid alle kansen laat liggen om de eigen dienstverlening via breedbandnetwerken te verbeteren. "Van het voornemen om dertigduizend verschillende overheidsdiensten in elektronische vorm aan te bieden komt niets terecht. Met zorgverlening aan ouderen via breedbandnetwerken vallen grote besparingen te behalen. De gemeente Den Haag kan 40 miljoen euro besparen door ouderen goed begeleid een jaar langer thuis te laten wonen. Dat kan met breedband."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-09T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.