Europa en VS in de clinch over regulering Internet

Bangemann bekritiseert Amerikaans domeinnamenbeleid

Dit artikel delen:

De Europese Commissie (EC) heeft openlijk haar ongenoegen geuit over de reguleringsplannen voor Internet-domeinnamen die de Amerikaanse overheid vorige maand uitbracht. Volgens de EC is dit nieuwe beleid, genaamd green paper, teveel gericht op de Verenigde Staten.

Martin Bangemann, Eurocommissaris voor telecommunicatie, erkent dat de Verenigde Staten grotendeels verantwoordelijk zijn voor het ontstaan en de ontwikkeling van Internet. Hij eist echter dat toekomstige discussies over de organisatie en regulering van het wereldwijde netwerk in een internationaal verband gevoerd worden. "We willen geen Internet-oorlogen, maar het is duidelijk dat we tot een mondiale overeenkomst moeten komen over het gebruik van dit hulpmiddel. Internet moet voor iedereen beschikbaar zijn onder eenvoudige omstandigheden", zei Bangemann.

Consolideren

De telecom-ministers van de Europese Unie signaleren dat de voorstellen van de regering Clinton bedoeld lijken om de Amerikaanse zeggenschap over Internet te consolideren. De Europese ministerraad werkt nu aan een tegenvoorstel voor de green paper. De uiteindelijke tekst wordt naar verwachting pas op 23 maart geopenbaard in een gezamenlijke reactie op de Amerikaanse plannen.
De regering Clinton wil de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de verstrekking van Internet-namen van de Amerikaanse 'Internet Assigned Numbers Authority' overdragen aan een niet-commerciële instelling. Die toekomstige beheerder krijgt een bestuursraad die commerciële, technische en internationale groepen vertegenwoordigd.

Nadruk

Europese organisaties beschuldigen de Amerikaanse overheid echter van een partijdige opstelling. De voorgestelde nieuwe domeinnameninstelling wordt immers door de overheid aangesteld. Deze zou teveel nadruk leggen op de belangen van de Amerikaanse industrie.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.