Managed hosting door True

Eén pasje en eenmalige gegevensregistratie uiterlijk in 2007

Kamer dwingt De Graaf tot actie

Dit artikel delen:

Met ruime meerderheid heeft de Tweede Kamer vorige week twee moties aangenomen waarin minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing wordt opgeroepen ervoor te zorgen dat burgers uiterlijk op 1 januari 2007 beschikken over één pas voor alle overheidsdiensten. Zij moeten niet meer dan één keer hun gegevens hoeven te verstrekken aan de overheid.

Hiermee heeft het kabinet een concrete deadline gekregen voor het efficiënter organiseren van de ic-infrastructuur van de Nederlandse overheid op alle niveaus. De door VVD-er Zsolt Szabo ingediende moties konden rekenen op steun van CDA, LPF, Pvda en D66, de eigen partij van minister Thom de Graaf.
Het eerste debat met de minister van Bestuurlijke Vernieuwing over zijn nota Andere Overheid, drie weken geleden, was voor de kamer onbevredigend verlopen. Met name de onwil van de minister om te praten over concrete stappen en deadlines wekte de iritatie van de kamerleden. Naast de VVD dienden ook D66, CDA en PvdA enkele niet direct aan de ict-componenten van de nota gerelateerde moties in om de plannen van het kabinet concreter te maken. Deze zijn bijna allemaal aangenomen.

Alle gegevens koppelen

Een van de belangrijkste gevolgen van het aannemen van de moties is dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken er nu voor moet zorgen dat in ieder geval alle nieuwe initiatieven op het gebied van de ict-infrastructuur van de overheid gecoördineerd worden, zodat uiteindelijk alle gegevens gekoppeld worden en niet verschillende overheidsdiensten met verschillende authenticatiepasjes komen.
Deze ingrijpende koppeling van systemen moet er voor de burger uiteindelijk toe leiden dat alle overheidsinstellingen, of het nu gaat om ministeries, gemeenten of provincies, via één loket bereikbaar zijn. Voor de overheid zelf leidt het afzien van alle aparte initiatieven volgens de indieners van de motie tot een besparing van enkele honderden miljoenen euro's in deze kabinetsperiode.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-27T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.