Rijk zet portfoliomanagement en betere it-sturing op agenda

Goede voornemens

Dit artikel delen:

Ict-projecten bij de overheid moeten meer binnen het budget blijven en beter aansluiten bij behoeften van gebruikers. Om dergelijke doelen te bereiken omarmt de rijksoverheid it-governance en portfoliomanagement.

Dit zei Mark Frequin, dgtp bij het ministerie van Economische Zaken, vorige week woensdag bij de ontvangst van het boek 'Realisten aan het roer. Naar een prestatiegerichte governance van it' in Den Haag. Frequin, sinds kort verantwoordelijk voor de coördinatie van het rijksbrede ict-beleid, ziet in de toegenomen belangstelling voor governance kansen om ict-projecten volwassener te maken. Hij vindt het hard nodig; nog steeds gaan teveel ict-projecten over het budget heen en zetten zij de eindgebruiker te weinig centraal. Nieuwe overheidsprojecten, waaronder het papierloze havenproject in Rotterdam moeten betere bijsturing krijgen middels it-governance, vooral omdat er meerdere organisaties bij betrokken zijn.

Hype

De auteurs van het boek, Menno van Doorn en Jaap Bloem -werkzaam bij het verkenningsinstituut Nieuwe Technologie van Sogeti, zeggen dat het plan voor het boek twee jaar terug ontstond, toen duidelijk werd dat massale investeringen in internettechnologie op een mislukking uitdraaiden. "Er is momenteel veel te doen over prestaties van ict, misschien maakt een term als it-governance het zelfs tot een hype. Het is in ieder geval wel de eerste hype die niet iets toevoegt aan ict, maar alleen iets zegt over de besturing ervan", aldus Van Doorn.
Er zijn meer organisaties die het belang van it-governance benadrukken. Zo riep de beroepsorganisatie van it-auditors Norea riep eind vorig jaar de commissie Tabaksblat op in de corporate governance-code ook de aanbeveling op te nemen om een aparte commissaris voor it-zaken te benoemen. Volgens de it-auditors zou dit de beoordeling en beheersing van ict-risico's bij organisaties helpen te verbeteren. Norea is naast managementcentrum De Baak van werkgeversorganisatie VNO/NCW en bedrijven als KLM en Rabobank oprichter van de Gigi-groep (Groep it-governance en innovatie).
De Gigi-groep wil beter grip krijgen op de bijdrage van it-gerelateerde ingrediënten aan bedrijfsprestaties en innovatie. Het geeft hiervoor vier aanbevelingen. Bedrijfsplannen moeten tot in de puntjes kloppen, investeringen moeten verantwoord zijn. Verder moeten er nauwgezet gecontroleerd worden of vernieuwingen in beoogde structuren passen en dat zij bijdragen aan een bedrijfseconomische verbetering van ict-voorzieningen. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-13T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.