Miljoenste Europese domein in zicht

Sterke groei aantal Internetadressen is achter de rug

Dit artikel delen:

Het aantal nationale Internet-domeinen in Europa is het afgelopen jaar verdubbeld tot ruim achthonderdduizend. Dit blijkt uit gegevens van de Ripe, de organisatie van Europese Internet-aanbieders te Amsterdam. De groei in Europa zal dit jaar echter afvlakken.

De toename kwam vooral door de groei van de Duitse domeinen. Dit aantal groeide met 150 procent van tachtigduizend naar ruim tweehonderdduizend. Het aantal Nederlandse domeinen verdubbelde volgens de Nederlandse Internet-registratie Sidn met bijna dertigduizend tot 56 duizend. Naar verwachting wordt in april het miljoenste Europese domein geregistreerd.
Nederland deed het met een groei van 114 procent beter dan het Europees gemiddelde, dat op 93 procent ligt. Duitsland heeft de meeste domeinen in Europa, gevolgd door Engeland, Denemarken en Nederland, dat de vierde plaats op de ranglijst behield. Denemarken heeft het grootste aantal domeinen per inwoner: één op 85 (Duitsland: één op 390; Nederland: één op 285).

Kwart lager

Het aantal domeinen is een indicatie voor het aantal websites, maar niet hetzelfde, omdat onder één domein meerdere sites kunnen vallen. Daarnaast zijn nog niet actieve domeinnamen gereserveerd.
Het eind van de grote stijgingen komt dit jaar in zicht, zo voorspelt de Bremense wetenschapper dr Mario Hilgemeier (http://www.is-bremen.de/~mhi/). Hij verwacht dat de stijging in 1999 ongeveer een kwart lager zal zijn dan in 1998, onder meer doordat de grote stijging in Duitsland dit jaar niet herhaald zal worden. Een inhaalslag is te verwachten in ondermeer Frankrijk, dat met dertigduizend nationale domeinen ver achterloopt bij bijvoorbeeld Nederland of Zwitserland (vijftigduizend domeinen). Opvallend is de geringe groei van 84 procent in Engeland. Reden daarvoor lijkt de relatief vroege toeloop naar Internet in voorgaande jaren. De grote aantallen nationale domeinen in Oostenrijk (.at) en Tsjechië (.cz) wijzen op een snelle ontwikkeling van Internet daar. Verder zal het 2000-probleem de groei beïnvloeden. Dat kan bedrijven voorzichtiger maken met het starten van nieuwe Internet-activiteiten.
De cijfers zijn vertekend doordat de .com-domeinen van Europeanen en Europese organisaties niet meetellen. Verder is het aantal andere nationale domeinen in Europese handen, zoals .tv, .is en .nu, onbekend. Met de .com getallen opgeteld bij de nationale domeinen blijven de eerste vier plaatsen voor Duitsland, Engeland, Denemarken en Nederland, maar staat Frankrijk op de vijfde plaats, net iets vóór Zwitserland.

Wijzigingen

Voor dit jaar zijn wijzigingen aangekondigd in de regels voor naamtoewijzing. Daardoor zal het aantal .com-domeinen in Europese handen minder snel groeien. Nu voelen veel Europese bedrijven zich gedwongen een Amerikaans .com- of een ander buitenlands domein te kiezen, omdat ze in eigen land vaak niet de naam kunnen krijgen die ze hebben willen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-12T00:00:00.000Z Arthur Graaff
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.