Hongarije zet in op it

Informatica-minister probeert investeerders te lokken

Dit artikel delen:

Kalman Kovacs, die in de nieuwe Hongaarse regering zijn bevoegdheid als minister voor informatica behoudt, wil sleutelen aan de verbetering van de it-infrastructuur in zijn land en buitenlandse investeerders aantrekken.

  
Kalman Kovacs, informatica-minister van Hongarije, sluit een pure prijzenslag, bijvoorbeeld met Slowakije, uit; volgens hem zoeken fabrikanten hun heil in nog goedkopere landen.
Hongarije onderhoudt speciale relaties met India. Tegelijkertijd is het duidelijk ook geïnteresseerd in Azië in zijn geheel. Eind 2003 is een memorandum goedgekeurd om reclame te maken voor de bilaterale akkoorden die de vestiging van buitenlandse ict-bedrijven in Hongarije moeten stimuleren en om de Hongaarse it-bedrijven in het buitenland te promoten. Volgens de laatste cijfers van het Eito zal de Hongaarse ict-markt in 2004 6,43 miljard euro vertegenwoordigen en in 2005 6,87 miljard.

Onderwijsniveau

Een van de argumenten die het land uitspeelt is het hoge onderwijsniveau (hoewel de minister van Arbeid zich recent bezorgd toonde over de zwakke kennis van vreemde talen en het gebrek aan praktijk in het onderwijs), met zowat tweeduizend afgestudeerde technici per jaar. Dat is een behoorlijke hoeveelheid, hoewel het er weinig zijn vergeleken met India, dat 68 duizend technici per jaar aflevert. "We willen onze kennis omzetten in onderzoek en ontwikkeling en ons vermogen tot innovatie vertalen in nicheproducten, die we dan op de markt brengen via partnerschappen met buitenlandse bedrijven", vertelt Kovacs.

Zwartwerk
De huidige Hongaarse regering startte afgelopen oktober onder leiding van nieuwe miljonair en socialist Ferenc Gyurcsany. Naast nieuwe zijn er bekende gezichten, onder wie minister voor Informatica & Communicatie Kalman Kovacs. Premier Gyurcsany wil het budgettaire tekort terugbrengen van ruim 5 tot 3,5 procent van het bbp, een economische groei halen van 4 procent en uiteindelijk deel uitmaken van de eurozone in 2010. Er staan de 'Hongaarse Blair', zoals menig waarnemer hem noemt, enkele bikkelharde economische maatregelen te wachten. Hij moet tegelijkertijd de levensstandaard van de Hongaren verbeteren en een streng fiscaal beleid voeren. Voor dat laatste moet hij de overheidsuitgaven beperken, de privatisering versnellen zwartwerk bestrijden. Volgens het ministerie van Economie loopt het zwartwerk op tot 20 á 30 procent, en volgens andere bronnen zelfs tot 40 procent, van de geproduceerde rijkdom.
Een pure prijzenslag, bijvoorbeeld met Slowakije, sluit hij uit, want de fabrikanten zoeken voortaan hun heil in nog goedkopere landen. Ook wil zijn land niet louter een toegangspoort tot de Europese Unie voor buitenlandse bedrijven zijn.
Een andere Hongaarse troef is de geopolitieke positie aan de grens van de EU, terwijl het inmiddels volwaardig lid is. Het wil gebruikmaken van de royale subsidies van de EU om buitenlandse bedrijven aan te trekken, onder meer via bijdragen voor regionale ontwikkeling. "Met naleving van de wettelijke bepalingen van de EU", benadrukt Kovacs, die de beschikbare subsidies op jaarbasis op 1,2 miljard euro raamt. Hij is er zich bovendien van bewust dat de Europese subsidies tussen 2006 en 2013 een veelvoud kunnen worden van de huidige. Waarnemers wijzen wel op het gebrek aan transparantie in het beleid van de nieuwe regering rond EU-kwesties.
Bedrijven als Ericsson, Nokia, GE, LG, Dell, Sony, Flextronics, SAP, Oracle, Microsoft, Philips, IBM en HP hebben zich al laten verleiden. "It vertegenwoordigt 3,5 procent van het bbp van Hongarije, de hoogste score bij de nieuwe EU-leden", preciseert Kovacs. Hij memoreert dat de informatietechnologie de afgelopen tien jaar constant een tweecijferige groei heeft genoteerd; "11 procent in 2002, terwijl de West-Europese landen in een negatieve spiraal zaten". Vooral in de Hongaarse mkb-sector zou nog een hoop rek zitten. Interessant in dat verband is ook dat Hongarije één van de eerste landen in Oost-Europa was die zijn telecommarkt heeft geliberaliseerd. De internetpenetratie bedraagt 30 procent. Dat moet oplopen tot 38 procent tegen 2006.< BR>
 
Marc Husquinet

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-11T00:00:00.000Z Marc Husquinet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.