Managed hosting door True

Innovatie ook modewoord in Duitsland

Overheid doet mooie beloften maar biedt weinig concrete plannen

Dit artikel delen:

Duitsland is ook in de ban van innovatie. Bedrijven vinden echter dat de overheid teveel praatjes voor de vaak bezigt. "Politici moeten zorgen voor een klimaat dat innovatieve ontwikkelingen stimuleert en ondersteunt", stelt Michael Rogowski, voorzitter van het Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI).

  
Van links naar rechts: Zoete telecombroodjes bakken met Kai-Uwe Ricke (Deutsche Telecom), Thierry Breton (France Telecom) en Michael Rogowski (werkgeversvereniging BDI) tijdens het dertiende internationale perscolloquium van DT in Berlijn vorige week.

Rogowski deed zijn uitspraak vorige week in Berlijn tijdens het dertiende perscolloquium van Deutsche Telekom. Hij wees erop dat innovatie het nieuwe toverwoord is in de Duitse politiek, maar dat er half werk wordt geleverd in het regelen van een goede infrastructuur, bijvoorbeeld voor telecommunicatie, om innovatie te ondersteunen. De werkgeversvertegenwoordiger verbaasde zich erover dat de Duitse overheid niet bijdraagt aan de kosten voor het bewaken van ict-infrastructuren tegen cyberaanvallen. Hij toonde zich tevreden over een aantal initiatieven, zoals de invoering van een chipkaart voor de zorg in 2006, maar vindt in het algemeen dat het Duitse kabinet ondanks mooie beloften te weinig concrete plannen op tafel legt.
De SPD heeft inmiddels haar 'Weimar-richtlijnen voor innovatie' gepresenteerd. Daarin stelt de regeringspartij onder meer dat het volgens de EU-richtlijnen de uitgaven aan R&D met 1 procent verhoogt. Volgens Rogowski een mooi plan, waar in de praktijk weinig van overblijft. "Op het innovatiebudget voor 2004 is bezuinigd!" Verder mist hij bij de huidige regering maatregelen om de samenwerking tussen onderzoeksinstituten en bedrijven te verbeteren en elite-universiteiten te ondersteunen.

Weer vrienden

Het betoog van Rogowski werd voorafgegaan door presentaties van Kai-Uwe Ricke en Thierry Breton, de topmannen van respectievelijk Deutsche Telekom en France Telecom. Zij kondigden aan te willen samenwerken om de ontwikkeling van innovatieve breedbanddiensten in Europa te versnellen. De R&D-samenwerking, waarbij ontwikkelaars worden uitgewisseld, richt zich op drie terreinen: standaardisatie, interoperabiliteit en bijzondere productontwikkeling voor breedbandinternet. "Het is geen strategische alliantie. Nadat projecten zijn afgerond, gaat ieder zijns weegs", benadrukte Breton. "De toekomst in telecom ligt in innovatie en R&D", aldus de Fransman.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-06T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.