Aanvragen belastingaftrek door EZ terecht afgewezen

Dit artikel delen:

DEN HAAG - Het ministerie van Economische Zaken heeft terecht twee ondernemingen geen belastingaftrek toegestaan voor R&D-loonkosten in verband met innovatieve software en informatie-technologie. De rechter heeft dit bepaald in twee proefprocessen die bedrijven tegen het uitvoeringsorgaan van het ministerie (Senter geheten) hadden aangespannen.

Deze negatieve uitspraak doet mogelijk de kansen slinken voor andere bedrijven met soortgelijke aanvragen voor een fiscale stimulans in het kader van de Wbso (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Juristen van de Stichting Dutch Brain Projects en de organisatie van IT-bedrijven Fenit, die beide afzonderlijk van elkaar proefprocessen voeren, bestuderen thans het vonnis.
In de sfeer van innovatieve software en IT zijn vorig jaar ongeveer zevenhonderd aanvragen ingediend, die inmiddels vrijwel allemaal zijn afgewezen. Senter is sindsdien overspoeld met bezwaarschriften. Maar vorige week woensdag velde het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de hoogste instantie waarbij tegen dit soort afwijzingen beroep kan worden aangetekend, voor het eerst een eindoordeel over twee van deze aanvragen.

Geen gehoor

Teerling Consultancy uit Lelystad vond bij rechter B. Kiewiet geen gehoor voor argumenten als zouden nieuwe losbladige uitgaven van informatie met vraagbaken en informatiebanken op diskette en CD-Rom technisch nieuw zijn. Dezelfde rechter wees ook de eis van Health Care Systems Benelux te Woerden af. Wbso-subsidie is alleen mogelijk bij zuiver wetenschappelijk onderzoek en het ontwerpen en ontwikkelen van 'fysiek nieuwe produkten'. Het Woerdense bedrijf wilde voor de R&D-loonkosten in verband met de chip die is ontwikkeld voor een nieuw soort medisch paspoort, belastingaftrek krijgen. Daartoe is een bestaande chip zodanig geprogrammeerd dat deze alleen nog maar kan dienen voor het registreren van medische gegevens. Volgens de rechter is hier echter geen sprake van een fysiek nieuw produkt. Het maakt naar zijn opvatting ook niet uit of de programmering al dan niet is terug te draaien. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-12T00:00:00.000Z correspondent


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.