Meer grip op informatie

Rekenkamer mild over it-governance ministeries EZ en SZW

Dit artikel delen:

De ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben het bestuur en beheer van de informatievoorziening en de it-functie binnen hun departementen goed op orde. Het toezicht en verantwoording laten nog wel te wensen over.

De Rekenkamer is de ministeries van Economische Zaken (EZ) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op it-governance gaan doorlichten, omdat de overheidswaakhond ict als een strategisch middel ziet waarmee de rijksoverheid doelmatiger kan functioneren en beter kan samenwerken met ketenpartners. Aan een van de belangrijkste voorwaarden voor goed ict-bestuur voldoen beide ministeries doordat in de top (plaatsvervangend secretaris-generaal) een chief information officer is aangesteld die de centrale regie van de informatievoorziening en de onderliggende technische voorzieningen op zich neemt. De Rekenkamer constateert dat bijna alle ministeries nu met cio’s werken die op veel terreinen, waaronder opleidingen en afstemming van de ict-architectuur, samenwerken.

Weinig toezicht

Volgens de Rekenkamer is er te weinig parlementaire controle of ander extern toezicht op de ict-prestaties van EZ en SZW. De Tweede Kamer schiet volgens de overheidswaakhond tekort doordat ministeries zich in hun jaarverslagen niet verantwoorden over hun ict-resultaten. Zij zijn hiertoe ook niet verplicht. De Rekenkamer roept de departementen op dit voortaan wel te doen, omdat ict een steeds grotere rol krijgt. Nu treedt het parlement alleen incidenteel in overleg met de betrokken bewindspersoon over de opzet en voortgang van ict-projecten. Dit is tot nu toe bij C2000, Andere Overheid (P-Direct) en Suwi gebeurd. Verder geven EZ en SZW volgens de Rekenkamer te weinig structurele aandacht aan actualisering van hun ict-strategie.

De ministeries van EZ en SZW hebben hun it-governance redelijk op orde omdat zij klant-leveranciersrollen beter in kaart hebben gebracht en hun eigen klantrol hebben geprofessionaliseerd. Ook werken de departementen aan een gestandaardiseerde ict-architectuur. Een zestal ministeries (Financiën, BZK, SZW, Justitie, EZ en Verkeer en Waterstaat) gaf een extern bureau in 2004 opdracht om een onderzoek uit te voeren naar de ict-kosten per werkplek. Bij vier ministeries waren de ict-kosten traceerbaar. In een aanvullend onderzoek zijn ook klanttevredenheid en de volwassenheid van processen rond de desktop in de beoordeling meegenomen. Beide ministeries kunnen zich goed vinden in de beoordeling. Zij zien het beschrijvingskader van de Rekenkamer als een goed hulpmiddel voor de verdere ontwikkeling van it-governance bij de ministeries.

Informatiebeveiliging

De Rekenkamer is opvallend mild over de it-governance-prestaties van de rijksoverheid, zeker als je deze vergelijkt met de vernietigende conclusies die de overheidswaakhond vele jaren heeft getrokken over de matige informatiebeveiliging bij ministeries. In 2004 concludeerde de Algemene Rekenkamer dat er tien jaar na de invoering van het Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst nog tal van onvolkomenheden bij meerdere ministeries te vinden waren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-08T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.