Eerste XBRL-document naar KvK

Dit artikel delen:

XBRL moet het gemakkelijker maken om met één digitaal formulier de verschillende (semi)overheidsinstellingen te voorzien van relevante informatie. Onlangs deponeerde minister Donner op het hoofdkantoor van accountant Gibo Groep voor de eerste keer de digitale jaarstukken van het bedrijf Top Movers bij de Kamer van Koophandel.

Volgens Donner is het bedrijfsleven jaarlijks zo’n 1,5 miljard euro kwijt aan het samenstellen van de vennootschappelijke jaarrekening. “Dat kan aanzienlijk goedkoper. Midden- en kleinbedrijven kunnen in de nieuwe situatie volstaan met het deponeren van één jaarrekening op fiscale grondslag om aan al hun verplichtingen op grond van Boek 2 BW te voldoen.” Hoewel het totaalbedrag hoog is, kost het een gemiddeld mkb maar een aantal honderden euro’s per jaar. “Door gebruik te maken van XBRL kunnen we per jaar vijftig tot honderd euro per client besparen”, legt directeur algemene zaken bij Gibo Groep Frank Pisters uit.

Pisters: “Het aanmaken van een jaarrekening moest tot voor kort handmatig gebeuren. De cijfers die uit de boekhouding kwamen moesten met plakken en knippen in een document worden verzameld. XBRL maakt dat veel eenvoudiger.” Hoewel wordt gezegd dat accountants deze besparing nog niet doorgeven aan de klant, meent Pisters dat dit onzin is.

“Wij factureren per uur. Wanneer het ons minder werk kost om iets voor een klant te doen, ziet die dat gelijk terug in onze rekening.”

Het door Gibo Groep gebruikte Accountview biedt in zijn nieuwe versie de mogelijkheid tot uitvoer naar XBRL. Andere leveranciers zullen vermoedelijk snel volgen. Financieel dienstverleners zullen de opwaarderingen uit concurrentieoverwegingen wel aanschaffen, maar het blijft de vraag of individuele ondernemers dat ook zo snel doen. Die houden vaak verouderde administratieve software lang in productie omdat nieuwere versies voor hen weinig toegevoegde waarde hebben. “Vergeet echter niet dat veel mkb’ers hun boekhouding inmiddels zelf online invoeren”, vertelt Pisters. “Als de onderliggende software, zoals bij Gibonet Online, geschikt is gemaakt voor XBRL, kunnen ze daar direct van profiteren zonder te hoeven investeren.”


Besparingen

De grootste besparingen van XBRL liggen overigens niet bij de ondernemer. Vooral organisaties als de Kamers van Koophandel en het CBS, die de verplichte gegevens gemakkelijker laten instromen, profiteren. Het is echter de vraag of die besparingen zich vertalen in een lager tarief voor de diensten. “In de toekomst kan daarom misschien de inschrijving wel wat omlaag”, aldus een zuinige Michael Stoelinga, projectleider e-overheid van de KvK.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-26T09:17:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.