BoschNet harmonieus geheel

Dit artikel delen:

In ‘s-Hertogenbosch groeit een glasvezelnet zonder dat de lokale kabelaar daar via de rechter of Tweede Kamer een stokje voor steekt. Essent Kabelkom doet gewoon mee. Net als KPN, en lokale aanbieder Fastfiber.

Louter blije gezichten vorige week donderdag in het Theater aan de Parade bij de officiële presentatie van BoschNet. De totstandkoming biedt een schoolvoorbeeld voor gezamenlijke innovatie: ‘s-Hertogenbosch dat het voortouw neemt, concurrerende aanbieders voor hetzelfde doel weet te winnen en aan de vraagzijde tot een bundeling komt.

Dat leidt ertoe dat organisaties in ‘s-Hertogenbosch, Vught, Boxtel en Heusden voor hun glasverbinding kunnen kiezen uit aanbiedingen van Essent Kabelcom, KPN en het Bossche bedrijf Fastfiber. Zij tekenden donderdag officieel voor hun deelname.

De vraagbundeling in de Cooperatieve Vereniging BoschNet brengt bij de start 25 organisaties met samen zo’n 150 beoogde aansluitingen bijeen, waaronder de gemeenten ‘s Hertogenbosch, Heusden en Vught, de provincie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel, zeven onderwijsinstellingen, waaronder Digidact met 40 basisscholen en organisaties uit cultuur, welzijn en zorg, plus de bedrijven Heijmans, Trustcon en 1Key ICT.

Het aanbod is gestandaardiseerd op drie producten, aldus ‘s Hertogenbosch: 100 Mb/s Ethernet, 1 Gb/s Ethernet en onbelichte glasvezel. De levertijd is bepaald op 12 weken maximaal, al heeft Fastfiber in de opbouwfase wellicht langer nodig.

De verbinding wordt getrokken tussen de locatie van de deelnemer en een centrale die ‘de Marktplaats’ wordt genoemd vanwege de centrale uitwisseling van verkeer. Op de verbinding kan de instelling zelf een leverancier van signalen kiezen. BoschNet kost 300 euro per maand. Den Bosch pretendeert een tenminste 25 keer snellere aansluiting dan via ADSL of de kabel, tegen ‘nauwelijks hogere kosten’. Deze 300 euro is een gemiddelde uit de volgende kosten, waarbij eenmalige kosten zijn gespreid. Het lidmaatschap van de vereniging kost 30 euro per maand, is verplicht en betekent ook toegang tot de marktplaats om diensten af te nemen. De regionale aanbieders Maxxus Communications, Quinfox Automatisering, HS Systemen, InterConnect Services en Trustcon bieden de diverse netwerkdiensten aan, van beveiliging tot vpn.

Er zijn drie projecten geformuleerd:

* Het bevorderen van de communicatie tussen specialisten in het ziekenhuis, huisartsen en verzorgcentra;

* Informatie-uitwisseling tussen mediatheken op scholen en de stadsbibliotheek;

* Flexibele leeromgevingen voor scholen.

Ook hier zullen de overheden zich nog in een stimulerende rol mee bezig houden. In aanvang investeerde ‘s-Hertogenbosch 250.000 euro, aldus projectleider Piet Jan den Dikken van de gemeente. Dat gebeurde nog onder wethouder Bart Eigeman van GroenLinks, in een college met CDA, PvdA en VVD, partijen die instemden. Nu nog subsidieert de gemeente alleen aan de vraagzijde, bijvoorbeeld de basisscholen. De volgende fase is de realisatie van de ‘Marktplaats’, het technisch knooppunt en het dienstenportaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-23T09:17:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.