Bondsrepubliek online succesvol

Dit artikel delen:

Waar in Nederland de gemeenten het voortouw namen rond de digitale overheid, is dat in Duitsland net andersom. Daar is op bondsniveau de gezet middels het programma BundOnline 2005.

Ook Duitsland kent zijn ‘Andere Overheid’. Dit verbeterprogramma startte in 1999 onder de naam ‘Moderner Staat - Moderne Verwaltung’. Een van de hoofdpunten is de digitale overheid. In september 2000 lanceerde de regering het project BundOnline 2005, met als ambitieuze doelstelling dat eind 2005 alle federale overheidsdiensten eveneens via internet zouden lopen. De SPD-regering stelde onder aanvoering van voormalig bondskanselier Gerhard Schröder zo’n 1,6 miljard euro beschikbaar om BundOnline 2005 in te richten.

In Duitsland staan inmiddels ruim vierhonderd publieke diensten online, ondersteund door een contentmanagementsysteem (CoreMedia), een interactieve formulierengenerator, geleverd door Lucom (met als systeemintegrators Siemens Business Services en Materna), een elektronisch betalingsplatform, een virtuele postbus (met digitale handtekening) en het portaal www.bund.de.

De huidige regeringscoalitie onder leiding van Angela Merkel wil met het vervolgtraject Deutschland Online nieuwe grote stappen maken, zoals het inlopen van de online-achterstand op gemeentelijk niveau. Maar, zeggen betrokkenen, vooralsnog wordt er alleen veel gepraat.n

Uitgebreid artikel

Een uitgebreide versie van dit verhaal staat op de topic Overheid van de vernieuwde website van Computable. Dit webportaal biedt veel informatie over de digitale overheid: nieuws, achtergrondverhalen, weblogs, discussies, documentatie, agenda en expertgegevens, ondersteund door een elektronische nieuwsbrief. Het artikel ‘Bondsrepubliek online’ is tevens opgenomen in het derde nummer van Computable Overheid, 2006.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-06T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.