Overheid traag met standaardiseren

‘Initiatieven duren te lang wegens het tijdrovende overlegcircuit’

Dit artikel delen:

Eind april verschijnt de nieuwe versie van de NORA: de Nederlandse Overheid Referentie Architectuur. De weg naar daadwerkelijke standaardisatie blijkt echter lang.

Standaardisatie binnen de digitale overheid is een mijl op zeven. Maartje van Hees, consultant van ICT-architects, zegt op de website van Computable dat initiatieven op dit vlak te lang duren vanwege het tijdrovende overlegcircuit. Nu verschijnt eind april een nieuwe versie van de NORA. Deze aanpak biedt richtlijnen voor de informatiearchitectuur bij de overheid waardoor applicaties van publieke diensten makkelijk aan elkaar te koppelen zijn. Van Hees pleit ervoor deze richtlijnen dwingend op te leggen. Het document heeft namelijk geen formele status; het bevat slechts aanbevelingen. “NORA laat het afspreken van standaarden te veel over aan de participerende organisaties.”

Guido Bayens, de grondlegger van de NORA en werkzaam bij ICTU, stelt in een reactie dat bewust gekozen is voor een model van ‘vrijwillige adoptie’, omdat het alternatief – de formele, parlementaire behandeling – veel langer duurt. “De nieuwe versie bevat een voorstel voor het ‘adopteren’ van vele tientallen standaarden, met name op het vlak van ict.” Ook wijst Bayens op het lopende overleg met Forum Standaardisatie. Hierdoor neemt de druk op overheidsinstanties verder toe om standaarden toe te passen.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-09T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.