ICT-profiel Balkenende IV onduidelijk

EPN en ICT~Office lezen regeerakkoord anders

Dit artikel delen:

ICT~Office heeft het kabinet een verklaring gestuurd waarin het pleit voor een expliciete rol van ict in het regeringsbeleid. Desondanks vindt de branchevereniging niet dat Balkenende IV het belang van informatie- en communicatietechnologie miskent. Dit stelde EPN – Platform voor de informatiesamenleving onlangs.

Volgens EPN komt het begrip ‘ict in het regeerakkoord’ van het nieuwe kabinet Balkenende IV slechts twee keer voor: de invoer van een geïntegreerd politie-informatiesysteem en de introductie van het elektronisch patiënten- en medicatiedossier. Bovendien gaat het om projecten die het vorige kabinet al heeft ingezet. Kortom, de nieuwe regering miskent het belang van ict voor de economie en de internationale concurrentiepositie van Nederland, aldus het platform. Directeur Tom van der Maas vindt het extra jammer dat er weinig aandacht is voor de digitale overheid: “De eigen overheid zou het voorbeeld moeten geven”.

Branchevereniging ICT~Office ziet dit anders. “Een paar jaar geleden keken we inderdaad nog naar hoeveel keer het woord ict genoemd werd in het regeerakkoord,” zei directeur Sylvia Roelofs tegen Computable. De brancheorganisatie heeft ditmaal gekeken naar de onderwerpen waarbij de inzet van ict noodzakelijk is om resultaten te boeken. Volgens haar staan er in het akkoord op dit vlak goede dingen. Zij noemt als voorbeeld het regeringsstreven om in de zorg meer handen aan het bed te krijgen. “Dan moet er slimmer gewerkt worden; dat kan niet zonder ict. Wij leveren de producten en diensten om anderen te ondersteunen.”ICT~Office heeft het nieuwe kabinet inmiddels een ict-verklaring, ondersteund door werkgeversvereniging VNO, toegezonden. Daarin wordt gepleit om een macroverkenning uit te voeren om het belang van ict voor de Nederlandse maatschappij inzichtelijk te maken. Roelofs erkent namelijk wel dat ict impliciet aan bod komt in het regeerakkoord. Dat moet explicieter. Binnenkort wil zij namens ICT~Office om de tafel zitten met een aantal departementen om over samenwerking en innovatie afspraken te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-23T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.