Managed hosting door True

Bundeswehr kiest voor derde weg

Siemens en IBM: samen investeren dé oplossing voor publieke ict-vraagstukken

Dit artikel delen:

Publiek-private samenwerking als alternatief voor uitbesteding van overheids-ict? Voor Siemens en IBM is dit een uitgemaakte zaak. In een tienjarige joint venture met de Bundeswehr krijgt de automatisering van de Duitse krijgsmacht een grondige opknapbeurt.

Eind vorig jaar sloten Siemens en IBM met de Bundeswehr een tienjarig contract met een waarde van 7,1 miljard euro. Doel: de modernisering van de (niet-militaire) informatie- en communicatietechnologie van de Duitse strijdkrachten. Om dit zogeheten Projekt Herkules in goede banen te leiden zijn de partijen een publiek-private samenwerking aangegaan. Er werd een joint venture opgericht, BWI Informationstechnik, met als aandelenverhouding: Siemens 50,05 procent (draagt het financiële risico), IBM 0,05 procent en de Bundeswehr 49,9 procent.

Het eerste jaar van de contractduur is bedoeld voor migratie. Daarna trekken Siemens en IBM drie jaar uit voor de invoering en integratie van de nieuwe ict en vier jaar voor de uitvoering ervan. In 2012 loopt het contract af, valt BWI IT terug in de schoot van de Bundeswehr en kan het leger besluiten om de vernieuwde automatisering weer zelf uit te voeren of opnieuw te kiezen voor een publiek-private constructie. Bij BWI IT werken 2750 mensen, waarvan 2400 defensiemedewerkers, 250 Siemens-werknemers en 100 IBM-employees.


Showcase

Een publiek-privaat partnership (ppp) is hét model voor de modernisering van de publieke administratie, beweert Jürgen Frischmuth, bestuurder van Siemens IT Solutions and Services, tijdens de internationale persconferentie bij Bonn. “Het zorgt ervoor dat de hoge investeringskosten van dit soort trajecten beter gepland en in de hand gehouden kunnen worden. Bovendien is de betrokkenheid van topmanagers groter wanneer er van beide kanten wordt geparticipeerd in een veranderingsproject. Ook kan een cultuurkloof tussen medewerkers uit de verschillende bloedgroepen daardoor sneller worden overbrugd. Dit soort zaken ligt anders in situaties waarbij een ‘probleem’ in zijn geheel aan it-partijen wordt uitbesteed.”

Voor Siemens, dat 60 procent (circa 4,26 miljard) van de koek van 7,1 miljard euro krijgt, is Herkules de grootste deal tot nu toe. Een showcase, noemt Frischmuth de deal, die navolging in Europa behoort te krijgen. “Administratieve automatisering is geen kerntaak van het leger en andere overheidsorganisaties. Zij hebben moeite om vernieuwingsoperaties te bekostigen en aan te sturen. In een publiek-privaat partner-ship zijn dit soort complexe zaken gemakkelijker uitvoerbaar.” Frisch-muth wijst op een overheidsopdracht in Groot-Brittannië waarbij Siemens als paspoortleverancier optreedt en zorgt dat iedere aanvraag binnen 24 uur is geregeld. “Met dit project deden we veel ervaring op met het sneller verwerken van overheidsprocessen.”


Gesleep

Het heeft overigens jaren geduurd voordat dit ‘ppp’-contract zijn beslag kreeg. In 1999 startte het Duitse ministerie van defensie met het zoeken naar een partner. Gesprekken met het consortium Isic 21 (CSC Ploenzke, Eads, Mobiolcom) strandden in 2004. Daarna was de coalitie TIS aan de beurt: T-Systems, IBM en Siemens. T-Systems trok zich in 2005 terug, waarna ‘IS’ uiteindelijk wel een overeenkomst durfde te sluiten. Toch blijft Alfred Hummel van het ministerie heilig geloven in een ‘ppp’ als derde weg tussen alles zelf doen en alles uitbesteden. Herkules moet in zijn ogen zorgen voor een Bundeswehr-brede ict-infrastructuur, waarbij de 216 verouderde logistieke en administratieve systemen zijn vervangen door standaardoplossingen met SAP als centrale spil.

Online

Lees HIER meer over het Hercules-project.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-20T16:09:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.