Virtuele gemeentehuizen

Virtueel gemeentehuis

Nog geen zeven jaar geleden bestonden de meeste ambtelijke werkplekken standaard uit een telefoon, een vaste pc met Windows XP, internet en toegang tot de data en applicaties die op lokale servers draaide en door vaste systeembeheerders op locatie werd beheerd. De technische werkomgeving werd gekenmerkt door haar nauwe bereik, maatwerkoplossingen en veel specifieke software. Tegenwoordig werken we aan virtuele gemeentehuizen. Architect Jasper van Dijk van OGD ict-diensten signaleert op dit vlak vijf trends.

1. Mobiliteit
Mobiliteit wordt steeds belangrijker en geldt als basisvoorwaarde voor moderne it-voorzieningen. Voor de overheid brengt dit veel nieuwe mogelijkheden en positieve verbeteringen met zich mee. Zo kunnen overheden dichterbij burgers komen te staan, kunnen bedrijven op locatie worden bediend en kan een paspoort waar dan ook in Nederland worden bezorgd. Gemeente Molenwaard ging als eerste Nederlandse gemeente zelfs zo ver dat ze de fysieke balies van het gemeentehuis sloten.

2. Cloud vs. maatwerk
Meer doen met minder mensen zorgt voor meer behoefte aan een sterk vereenvoudigd en eenduidig applicatielandschap. De overheid kan zich richten op zijn kernactiviteiten en kan it-expertise overlaten aan gespecialiseerde marktpartijen. Standaardsoftware wordt door diverse overheidspartijen samengebracht en doorontwikkeld. Om ervoor te zorgen dat medewerkers altijd en overal van de applicaties gebruik kunnen maken groeit de interesse in algemene cloudvoorzieningen. Er worden algemene cloudproducten gebruikt waar het kan en maatwerk producten waar het moet.

3. Beveiliging van front naar back
Waar voorheen alleen de fysieke werkplek werd beveiligd zien we nu een verschuiving naar de beveiliging naar de toegang tot data en het gebruik van data. Hierdoor staat het werknemers vrij welk apparaat ze gebruiken. De focus komt sterk te liggen op toegangsbeveiliging, databeveiliging, en data-integriteit.

4. Digitaal samenwerken
Participerende burgers, participerende bedrijven en een participerende overheid. Eigenlijk is de trend gewoon samenwerking. En omdat alles zo snel en eenvoudig mogelijk moet, doen we dat liefst digitaal. Zo kunnen we meer met minder, worden ervaringen, informatie en data uitgewisseld en komen we tot resultaten met meer impact dan ooit tevoren. De werkplek vervult hierin een belangrijke rol. Door gebruik van cloud, datacenters, standaardapplicaties en unified communications neemt het digitaal samenwerken een enorme vlucht.

5. Groeiende smart city-ambitie
Er wordt veel data verzameld en door deze data te verbinden en analyseren kan het waardevolle inzichten opleveren. Overheid, burgers en bedrijven bundelen samen de krachten om deze data te vangen, te verbinden en relevant te laten zijn voor de leefomgeving. Binnen de werkplekomgeving zien we dan ook een snel groeiende vraag naar mogelijkheden tot het detecteren, verzamelen, uitwisselen en analyseren van data. Als gevolg hiervan wil men ook iets met de data doen en neemt de behoefte aan datagestuurd werken toe.

Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 8, oktober 2015.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-14T09:49:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.