Managed hosting door True

'Geen gedwongen ontslagen bij Digital Nijmegen'

Personeelsmanager Daan Fousert: 'Overname mag niet ten koste gaan van mensen'

Als in het distributiecentrum van Digital in Nijmegen functies verdwijnen, zal dit niet tot gedwongen ontslagen leiden. Dit verwacht personeelsmanager Daan Fousert van Compaq Nederland. "Mochten er mensen weggaan, dan kan Nijmegen ons plan Werk-naar-werk zo overnemen."

De kersverse manager Human Resources Daan Fousert van Compaq is tevreden. Voorafgaand aan het interview vernam hij dat de Ondernemingsraden (OR) van Digital Utrecht en Tandem akkoord gaan met de integratieplannen van de nieuwe directie. Deze overlegorganen kunnen dus leven met de 82 functies die als gevolg van de overname door Compaq in Utrecht verdwijnen. Dit houdt eveneens in dat Compaq kan starten met de uitvoering van het Werk-naar-werkplan. "De afdelingen zijn eind oktober klaar met hun selectieproces", zegt Fousert. "Dan pas is duidelijk wie bij Compaq blijft en wie weggaat." De mensen die moeten vertrekken, melden zich bij de afdeling die de uitvoering van het Werk-naar-werkplan coördineert. Via deze weg worden zij begeleid naar een nieuwe baan bij Compaq of bij een ander bedrijf. Om hoeveel mensen het precies gaat is nog niet bekend, maar de verwachting is ongeveer tachtig.

Aantrekkelijke werkgever

Bij de verkoop-afdeling van Digital in Utrecht zullen geen gedwongen ontslagen vallen. Fousert vindt dat ondernemingen die samengaan om verder te groeien, geen mensen de straat op kunnen sturen. "Er zijn geen economische redenen om medewerkers te ontslaan. Het gaat om een aantal dubbel bezette functies. Dan moet de werkgever zijn verantwoordelijkheid nemen." Bovendien wil Compaq als een aantrekkelijke werkgever te boek staan. Bij dit imago passen geen ontslagen.
De inspanningen van Fousert het personeel te behouden kunnen lelijk worden doorkruist als het Europese managementteam besluit wel Nederlandse werknemers te ontslaan. Compaq Europa beslist namelijk over het lot van de mensen van het distributiecentrum van Digital in Nijmegen. Op dit moment is nog geen besluit genomen. Aangezien Compaq en Digital beiden over een distributiecentrum in Nederland beschikken, ligt het echter voor de hand dat hier de meeste dubbele bezettingen bestaan en dus functies verdwijnen.
Fousert benadrukt dat het Werk-naar-werkplan dat voor Utrecht geldt, ook van toepassing kan zijn voor Nijmegen. "Mijn Nijmeegse collega heeft een kopie in zijn la liggen." Fousert gaat ervan uit dat het plan niet in de la blijft liggen. "Als er functies in Nijmegen verdwijnen, verwacht ik dat ze het plan overnemen. Dan ontstaan ook daar geen gedwongen ontslagen."

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden

Na de overname van Digital door Compaq bestaan er drie verschillende regelingen van arbeidsvoorwaarden: die van Compaq, Digital en Tandem. Deze week hebben de vakbonden en OR van Fousert een eerste voorstel ontvangen voor de harmonisatie van deze pakketten. Fousert wil niet zeggen hoe zijn voorstel eruit ziet. De partijen zullen in ieder geval een keuzemodel bespreken, waarbij werknemers bijvoorbeeld vrije dagen kunnen kopen of verkopen. "Als wij een aantrekkelijke werkgever willen zijn, dan moeten we dit vertalen naar onze arbeidsvoorwaarden. Ik sluit een keuzemodel dan ook niet uit." De personeelsmanager kan nog niet zeggen of de regeling in een cao wordt vastgelegd. "Ook dit sluit ik niet uit, maar het heeft niet mijn hoogste prioriteit."

Mentaliteit

De nieuwe onderneming moet niet alleen arbeidsvoorwaarden harmoniseren, maar ook twee bedrijfsculturen integreren. Fousert voelt zich als een van de drie Digital-managers prima thuis bij Compaq. "Ik werk ook pas twee jaar bij Digital. De mentaliteit van Compaq spreekt me meer aan dan die van Digital." Volgens Fousert staat de Compaq-cultuur voor ondernemerschap en enthousiasme en roept die van Digital kenmerken op als vertraging en bureaucratie.
De manager verwacht geen grote problemen bij de integratie. "De Digital-populatie is door de jaren heen getraumatiseerd door wat er allemaal is gebeurd. De Compaq-mensen hebben daarentegen voornamelijk groei meegemaakt. De werknemers van Digital zijn dan ook blij dat ze weer bij een winnend team horen. Sommigen bellen al om te vragen wanneer de naam van Digital op de daken wordt vervangen door Compaq." Ook voor de integratie van de bedrijven bestaan plannen. "We moeten met elkaar aan een identiteit werken. Dit kan Compaq niet opleggen. Als je dit bedrijf over twee jaar weer bezoekt, merk je dat er een andere cultuur heerst."
 
Fokker-ervaringen
Fousert heeft zich vanaf de eerste dag na de bekendmaking van de overname ingezet om gedwongen ontslagen te voorkomen. "Mijn persoonlijk idealisme schrijft voor dat dit soort ontwikkelingen niet ten koste mogen gaan van het individu, noch ten laste mogen komen van de maatschappij." Deze betrokkenheid komt mede voort uit de ervaringen die hij heeft opgedaan als personeelsmanager bij Fokker. Hij bekleedde deze functie toen de vliegtuigfabrikant de poorten moest sluiten. Hij wil er weinig over kwijt, uit angst dat het een Fokker-verhaal wordt. "Maar het waren natuurlijk persoonlijke drama's. Deze ervaringen spelen uiteraard een rol bij de manier waarop ik de zaken nu aanpak."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-16T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.