Managed hosting door True

Traagheid Getronics irriteert bonden

Anderhalf jaar na ondertekening cao is nog maar weinig gebeurd

De vakbonden zijn geïrriteerd over de traagheid waarmee Getronics de Raamwerk Arbeidsovereenkomst (RAO) uitvoert. Dit zegt bestuurder Gerard van Dijk van vakbond De Unie. De bonden hebben tevens het gevoel slechts marginaal mee te kunnen praten over de invulling van het akkoord. De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn inmiddels gestart.

Volgens Van Dijk is de sfeer aan de onderhandelingstafel niet prettig vanwege de irritatie die leeft onder de bonden. "Het proces is tot nu toe enorm traag verlopen." Bestuurder IT/ET Gerard van Hees van FNV Bondgenoten sluit zich bij deze kritiek aan. "Sinds de ondertekening van de RAO begin 1997 is er weinig gebeurd. De invulling van de protocolafspraken is mager."
De vakbonden en Getronics presenteerden ongeveer anderhalf jaar geleden vol trots de bedrijfs-cao. Deze RAO loopt tot 1 januari 1999. Het is de bedoeling dat de Ondernemingsraad (OR) samen met de directies van de werkmaatschappijen deze raamovereenkomst verder invullen. John Koudys van CNV moet concluderen dat een aantal protocolafspraken nog steeds niet is uitgewerkt. "En die liggen er nu toch al bijna twee jaar." Van Hees geeft aan dat de huiswerkopdrachten voor Getronics omtrent de invulling van pensioen, honorering, functiewaardering en employability niet afgerond zijn. "Getronics heeft nu maar voorgesteld deze punten bij de nieuwe onderhandelingen bij de hoorns te vatten."
Directeur Human Resources R. Kropholler van Getronics reageert enigszins verrast op de kritiek van de bonden, "Op grote lijnen zijn we sterk en snel aan het introduceren. De bonden reageren meestal positief op onze voorstellen." Hij vindt dat de bonden een aantal gedetailleerde puntjes aangrijpen om zich een positie bij de IT-dienstverlener te verwerven. "Een aantal praktische zaken roept wat irritatie op. Maar deze uitvoeringskwesties betreffen slechts een klein aantal notoire dwarsliggers."

Pensioen

Van Dijk van De Unie noemt als voorbeeld van de traagheid de totstandkoming van het pensioensysteem bij Getronics. "Nadat de onderhandelingen een half jaar stil hadden gelegen, zijn we hierover in april weer gaan praten. Nu is het oktober en praten we nog steeds." Inmiddels heeft Getronics wel de keuze gemaakt voor een beschikbaar premiestelsel. "Op deze manier stelt Getronics de bonden voor voldongen feiten. De principiële keuze is immers al gemaakt." Bij de keuze van Getronics voor het functiewaarderingssysteem van Bakkenist is hetzelfde gebeurd. "Getronics had de bonden in een eerder stadium bij de besluitvorming moeten betrekken. Nu hebben we het gevoel dat we slechts marginaal kunnen meepraten en genadebrood moeten eten."
Kropholler van Getronics weerlegt de kritiek. "We zijn nu zeven jaar bezig met de introductie van een flexibel pensioensysteem. Ik denk dat de bonden zich hierdoor voelen ingehaald. Op een aantal punten zijn we moderner dan de vakorganisaties." De manager voor personeelsbeleid zegt dat de bonden af en toe vervallen in idealistische verhalen. "Daar heb ik geen zin in. Ik wil me met de praktijk bezighouden."

Ondernemingsraad

Ook de invulling door de OR had volgens Koudys beter gekund. "De OR heeft niet gedaan waartoe het de mogelijkheid had." Volgens van Dijk is de OR slechts marginaal onderkend door Getronics. "Er zijn maar weinig instemmingsbesluiten bij de OR terechtgekomen. Ik heb een sterk vermoeden dat een aantal voorstellen direct is doorgevoerd." Volgens Kropholler is dit absoluut niet aan de orde. "We onderhandelen zeer intensief met de OR." Hij erkent wel dat een bedrijfsonderdeel een tijd lang kampte met slecht management en dat hierdoor "een aantal zaken is misgegaan". Dit is volgens Kropholler opgelost. "De bonden grijpen dit incident nu weer aan."

Nieuwe voorstellen

De onderhandelingen voor een nieuw akkoord over de arbeidsvoorwaarden zijn inmiddels begonnen. De vakbonden hebben een flink aantal gezamenlijke voorstellen op tafel gelegd. In de nieuwe overeenkomst die op 1 januari van het volgend jaar in moet gaan, willen de bonden de positie van de OR verstevigen. Ze stellen tevens voor de beoordelingsafhankelijke beloning te continueren, met een inflatie-correctie. De bonden willen tevens praten over een keuzemodel, waarbij het bijvoorbeeld mogelijk is vrije dagen te kopen of verkopen. Ze hebben verder kinderopvang, deeltijdwerk en calamiteitenverlof op de agenda staan. "We moeten volle kracht vooruit en wat mij betreft presenteren we op 1 januari een nieuwe RAO", zegt Van Hees. "Het is erop of eronder. Getronics moet nu bewijzen dat de onderneming werkelijk moderne arbeidsvoorwaarden wil", aldus Van Dijk.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-09T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.