Managed hosting door True

Animo voor IT-carrière groeit

Nieuwe HRM-directeur Origin ziet mensen terugkeren

Steeds meer mensen realiseren zich dat de automatisering grote mogelijkheden biedt. Dit zegt directeur Human Resources Henri Schijf afgelopen zaterdag in de Amsterdamse Westergasfabriek tijdens de open dag van zijn bedrijf. De spanning op de arbeidsmarkt valt volgens hem dan ook mee.

Naast deze gunstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt krijgen de wervers van Origin hulp van de hervonden rust binnen de onderneming. De IT-dienstverlener ziet hierdoor mensen terugkeren. Het aantreden van de nieuwe directeur Nederland Leen Zevenbergen heeft volgens Schijf voor de nodige rust gezorgd. Ook de reorganisatie is afgerond. Origin stapte af van de oude cellenstructuur en koos voor Service Lines, groepen experts die onderverdeeld zijn in de sectoren waarin ze werken. "We gaan niet meer rommelen aan de structuur. Dat is voorbij, we hebben genoeg geleden onder de onzekerheid die leefde onder werknemers. Origin is nu heel anders dan drie maanden geleden. Op dit moment hebben wij vooral behoefte aan rust en continuïteit in het management", aldus Schijf.

Nieuwkomer

Henri Schijf is drie maanden geleden gestart bij Origin. Hij is afkomstig van Philips, waar hij de laatste dertien jaar werkzaam was bij de internationale afdeling voor personeel en organisatie. De nieuwkomer bij Origin zal niet veel veranderen in het personeelsbeleid van de onderneming. "Ik zal hoogstens een aantal onderdelen van het beleid aanscherpen. De werving en selectie moet professioneler. Verder gaan we talenten snellere groeimogelijkheden bieden. Loopbaanplanning is enorm belangrijk."
Origin zal dit jaar ongeveer 1500 mensen aannemen. Schijf wil zich echter niet blindstaren op getallen. "Ik heb liever te weinig mensen zodat we dus opdrachten laten lopen dan dat we minder kwaliteit binnenhalen. We voeren een kritische selectieprocedure, zodat we de diepgang van kandidaten kunnen peilen.

Decentraal

Ongeveer zeshonderd belangstellenden bezochten de open dag van Origin. Het is op zich verrassend dat de IT-onderneming een dergelijk evenement organiseert. Begin dit jaar besloot Origin namelijk niet langer centraal te werven. De lokale afdelingen moesten voortaan zelf op zoek naar personeel. Origin is van dit idee afgestapt. "Voortaan gaan we zowel centraal als decentraal werven. We willen Origin als één gehele organisatie presenteren, niet als een verzameling service-lines", licht Schijf toe.
Een van de sterke punten van Origin die Schijf bij zijn aantreden aantrof, is de recent gesloten cao. Het bedrijf bereikte in mei een akkoord met de vakbonden over de introductie van flexibele arbeidsvoorwaarden. Werknemers krijgen hierbij de mogelijkheid om bijvoorbeeld vakantiedagen te kopen of verkopen. De implementatie van de cao neemt volgens Schijf veel tijd in beslag. "De weg van de papieren wereld naar de werkelijke wereld is lang. Deze maand introduceren we pas het nieuwe functie-beloningsgebouw. Het pensioensysteem is volgend jaar juli gereed."
Origin heeft niet het imago van een groot betaler. Dit zal niet veranderen. "Een grote organisatie begeeft zich op glad ijs als ze hogere salarissen gaat aanbieden. Natuurlijk kunnen we niet achterblijven op de markt, maar het is niet verstandig boven het gemiddelde te gaan zitten. Wij onderscheiden ons liever met een goede sfeer en mogelijkheden binnen het bedrijf", aldus Schijf.
 
Open dagen boeken bezoekersrecord
De open dagen van IT-ondernemingen trekken in Nederland steeds meer bezoekers. Vorige week zaterdag organiseerden zowel Cap Gemini als Origin een wervingsdag. Cap Gemini ontving meer dan tweeduizend inschrijvingen. Dit is een nieuw record. Begin dit jaar tekenden 1600 mensen in. Origin verwelkomde ongeveer zeshonderd mensen. Cap Gemini koos de eigen thuisbasis als locatie, Origin verhuisde naar de Westergasfabriek in Amsterdam. Zoals gebruikelijk op een open dag, had Origin verschillende activiteiten georganiseerd. De deelnemers konden bijvoorbeeld hun spieren warmen op een klimwand.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-25T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.