Nauwelijks iets verloren na brand UT

Universiteit oogst bewondering voor snel herstel

Dit artikel delen:

Studenten en medewerkers van de Universiteit Twente werden ruim een jaar geleden opgeschrikt door het bericht dat het TW/RC-gebouw in brand stond. Het vuur verwoestte vrijwel het hele academische computernetwerk. Sir Bakx, directeur Dienst Informatietechnologie, Bibliotheek en Educatie constateert nu, een jaar later, dat de universiteit trots mag zijn op de veerkracht die het heeft getoond.

"Natuurlijk was het een ramp en het heeft tot veel direct en indirect ongerief en leed geleid. Voor de wijze waarop en het tempo waarin we als instelling de draad weer heben weten op te pakken, heb ik echter veel waardering", aldus Bakx. "Wat de ict-voorzieningen betreft hebben we van elders bewondering gekregen voor de snelheid waarmee we de netwerkverbindingen en essentiële systemen weer op de been hadden. Meer dan honderd computersystemen waren in vlammen opgegaan. Onze systeembeheerders zijn direct na de brand dag en nacht in touw geweest om de kritische systemen weer draaiend te krijgen. In de drie maanden daarna zijn in volgorde van prioriteit de andere systemen hersteld. Dankzij onze backups, die op een andere plek worden bewaard, is de oude situatie nu volledig hersteld. De gegevens van een paar dagen, die net niet in de beveiligde backups waren meegenomen, hebben we weten te reconstrueren met behulp van de gebruikers van de systemen. Er is dus uiteindelijk nauwelijks echt iets verloren gegaan."

Twee ict-ruimtes

Een van de redenen waarom deze prestatie zo snel geleverd kon worden, was het feit dat de universiteit de noodzaak van een tweede ict-ruimte inzag. Ten tijde van de brand was deze zo goed als klaar en kon zo betrokken worden. "Wat dat betreft zijn we nu wel weer terug bij af. We willen nog steeds beschikken over twee ict-ruimtes. Nog deze maand verwacht ik de goedkeuring van het College van Bestuur voor de nieuwbouw. Dat zal leiden tot een tweede ruimte halverwege 2004. We kunnen dan eindelijk onze beoogde opzet realiseren waarin bedrijfskritische systemen als de netwerkrouter niet alleen dubbel zijn uitgevoerd, zoals we al hadden, maar ook op gescheiden locaties opgesteld staan. Van andere belangrijke systemen kunnen we dan de systemen en de back-up scheiden, zodat altijd een snelle reconstructie bij calamiteiten mogelijk is. Totdat deze tweede ict-ruimte beschikbaar is, maken we voor de meest kritische systemen gebruik van de gastvrijheid van onze collega's in de ict-ruimte van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Pas als we onze tweede ict-ruimte volledig hebben ingericht, zal ik het geruste gevoel hebben dat we de optimale beschikbaarheid van netwerk en computersystemen kunnen waarmaken voor de kosten die we als universiteit daarvoor willen maken."

Waardering en schokgolf

Bakx prijst de assistentie van de vaste leveranciers van systemen en onderdelen en de gemotiveerde inzet van zijn eigen mensen en collega-it'ers in de faculteiten, die elkaar na de brand direct wisten te vinden. "Onze voortvarendheid ontlokte bij collega's buiten de UT waardering en verbazing, maar de brand veroorzaakte ook een schokgolf. Het had hen tenslotte ook kunnen overkomen. Daardoor vinden ze nu veel meer draagvlak bij hun bestuur voor het investeren in beveiliging."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-19T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.