Applicaties steeds vaker doelwit

Steeds meer kritieke lekken in netwerkapparatuur

Dit artikel delen:

Hackers gebruiken steeds vaker applicaties voor digitale inbraakpogingen. Vooral backupsoftware en antivirussoftware zijn een populair doelwit.

Het Amerikaanse SANS instituut spreekt in haar jaarrapport opnieuw de waarschuwing uit dat kwaadwillenden het steeds meer gemunt hebben op veelgebruikte applicaties. SANS signaleerde die trend in juli dit jaar al.

Top-5 lekken in cross-platform applicaties
1. Back-upsoftware
2. Antivirussoftware
3. Php-based applicaties
4. Databasesoftware
5. DNS-software
De afgelopen vijf jaar waren aanvallen vooral gericht op besturingssystemen en internettoepassingen, zoals mailsystemen en webservers. Nu voeren applicaties als back-upsoftware en antivirussoftware de SANS top-twintig aan. "We zien een trend om niet alleen Windows aan te vallen, maar ook programma's van anderen die op een groot aantal systemen zijn geïnstalleerd", zegt projectmanager van de SANS top-twintig Rohit Dhamankar.
Ook Microsoft ziet de verschuiving van besturingssysteem naar applicatie. "In sessies bij recente congressen hebben wij uitgebreid gesproken over het feit dat aanvallen op platformen zich meer richten op de applicatielaag en dat de beveiliging hiervan serieuze aandacht verdient", zegt manager developer & platform group Ruud de Jonge van Microsoft.

Ontwikkelaars

Het bedrijf besteedt daarom in de communicatie naar softwareontwikkelaars veel aandacht aan beveiliging. "Maar helaas blijft softwareontwikkeling mensenwerk waarbij fouten worden gemaakt. Het is onze taak om daar zo alert en professioneel mogelijk mee om te gaan", zegt De Jonge. Het bedrijf onderwerpt daarom nieuwe applicaties aan zeer uitgebreide tests.
SANS vindt vooral antivirus- en back-upsoftware onvoldoende beschermd tegen aanvallen van computercriminelen. "Mensen denken dat ze veilig zijn omdat ze dergelijke programma's installeren op de pc, maar creëren eigenlijk nieuwe problemen", verklaarde SANS-woordvoerder Alan Paller tegen The Financial Times. Het instituut vindt de fabrikanten verantwoordelijk voor dit probleem. "Vergelijk het met het verkeer. De bestuurder is verantwoordelijk voor het veroorzaken van ongelukken, maar heeft wel een gordel, airbag en bumpers", zegt Paller.

Netwerkapparatuur

Een andere belangrijke verschuiving die SANS rapporteert, is dat steeds meer kritieke lekken in belangrijke netwerkapparatuur worden gevonden. De switches en routers van Cisco staan op drie plekken in de ranglijst. Netwerkapparatuur heeft eigen besturingssystemen, die net als computers geprogrammeerd kunnen worden. Samenwerkende netwerkapparatuur geeft cybercriminelen een vruchtbaar platform dat gebruikt kan worden voor aanvallen. [RvH
 

http://www.sans.org/top20/


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-02T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.