OWASP-NL ziet licht

Nederlandse tak beveiligingsclub opgericht

Dit artikel delen:

Nederland is een nieuwe, onafhankelijke beveiligingsclub rijker. Het OWASP (Open Web Application Security Project) heeft sinds vorige week een 'chapter' in ons land. Initiatiefnemer Bert Koelewijn licht toe.

Eerste bijeenkomst
De eerste officiële bijeenkomst van de Nederlandse OWASP-tak was op 17 november, net na InfoSecurity. De aanvankelijke locatie het kantoor van Ascure, bleek voor aanvang al te krap voor de grote opkomst. De bijeenkomst is dus verplaatst naar een plaatselijk hotel, waar enkele presentaties over kwetsbaarheden en beveiliging werden gegeven, gevolgd door open discussies - ook over OWASP zelf.
"OWASP is een non-profit organisatie die onder meer richtlijnen voor beveiliging biedt." Beveiligingsconsultant Koelewijn, in dienst bij Ascure, sprak op de InfoSecurity-beurs met Computable. OWASP bekijkt beveiliging heel breed, legt hij uit. "Van het begin: architectuur en ontwerp, waar security nu nog weinig wordt meegenomen, tot aan het eind: implementatie en gebruik."

Kloof dichten

De organisatie, met nu ook een Nederlandse tak, mikt dan ook niet alleen op softwareontwikkelaars, maar biedt ook informatie en handboeken om de kloof tussen ict-managers en -ontwikkelaars te dichten. Koelewijns eerste missie is het vergroten van de aandacht, het bewustzijn. "Daarnaast doen we ook onderzoeken en bieden we documentatie." Verder biedt OWASP ook software, zoals de expres lekke, educatieve software WebGoat ('lokgeitje').
"We proberen leveranciers en branches nader tot elkaar te brengen", schetst de Nederlandse beveiligingsexpert het overkoepelende doel. Daarbij is input welkom, ook over de opzet van en prioriteiten voor het lokale 'chapter'. "OWASP is überhaupt een erg platte organisatie. Doelen worden ondergebracht in projecten, die dan wat leiding kennen."
 

http://www.owasp.org
http://www.owasp.org/local/netherlands.html


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.