Firstdefense-ISR beperkt uitval computer tot luttele minuten

Systeemherstel zonder dataverlies

Dit artikel delen:

Blauwe schermen, virusbesmettingen, gebruikersfouten, noem maar op. Er zijn duizend-en-één manieren om Windows plat te krijgen, maar hoe wordt de pc dan zo snel mogelijk weer tot leven gewekt zonder verlies van data? Raxco stelt een oplossing voor met Firstdefense-ISR "Immediate System Recovery".

  
FirstDefense-ISR wizard voor aanmaken of bijwerken snapshot
Het is waarschijnlijk iedereen wel eens overkomen. Lekker 'computeren' en plotsklaps is het scherm egaal blauw of gaat de computer spontaan herstarten. Nadat het Bios zijn boodschappen heeft laten zien, moet Windows geladen worden. Alleen gebeurt dat niet: het logo van Windows wordt wel getoond, maar verder blijft het stil. Het lampje van de harde schijf gaat uit en dat was het: er gebeurt niets meer. Het intoetsen van 'Ctrl-Alt-Del' of op de misschien aanwezige reset-knop drukken lijkt soelaas te bieden, maar het systeem blijft weer hangen op het Windows-logo.
Klinkt dit scenario bekend in de oren? Een Windows die niet meer wil starten kan men proberen te redden met behulp van de noodherstelprocedure van Microsoft. Die vereist wel dat er een courante noodhersteldiskette is gemaakt. Als die er niet is , kkan men dat noodherstel wel vergeten want dan werkt het niet. Dan blijft alleen nog het herstellen van een back-up over. Dat is echter mijl op zeven, want dan zijn alle ver- en bewerkingen na die laatste back-up niet ingevoerd en moet men van vaarafaan beginnen. Bovendien moet men om een volledig systeemherstel uit te voeren eerst Windows herinstalleren, dan de juiste servicepacks, updates, patches en hotfixes installeren en dan pas staat de meeste back-upsoftware het pas toe haar te installeren en een poging te wagen de back-up terug te zetten. De meeste mensen zijn toch wel ettelijke uren tot minstens een halve dag of meer zoet met het op die manier herstellen van een Windows-systeem.

Onmiddellijk herstel

Een dergelijk productiviteitsverlies ligt niet echt lekker in de meeste bedrijven. Vandaar dat een methode om een onmiddellijk herstel uit te voeren de voorkeur verdient. Een downtime van hooguit enkele minuten, bedoelen we met 'onmiddellijk herstel'. Microsoft heeft vanaf Windows Me en XP een systeem van herstelpunten ontwikkeld, bedoeld om de gebruiker naar een laatste goed werkende configuratie terug te brengen als er wat fout gaat. Dit vereist echter, dat de betrokken Windows nog tenminste gedeeltelijk (zoals Veilige Modus) gestart kan worden, want anders kan men zo'n herstelpunt niet laten terugzetten. Andere versies van Windows, waaronder Windows 2000, hebben zelfs dit niet.
Firstdefense-ISR (en die ISR staat door 'Immediate System Recovery' ofwel 'onmiddellijk systeemherstel') werkt met snapshots, een soort van herstelpunten. Alleen hoeft Windows niet te starten om zo'n herstelpunt terug te kunnen zetten. De gebruiker hoeft alleen maar F1 in te drukken als tijdens het starten van de pc het logo van Firstdefense-ISR verschijnt net vóór dat van Windows normaal op het scherm te zien zou zijn. Dan krijgt men een tekstscherm met een lijst van gemaakte snapshots en kan er eentje worden kiezen om terug te zetten. Een Firstdefense-ISR snapshot bestaat uit een beeld van een werkend Windows-systeem op het ogenblik dat dat snapshot gemaakt werd. Dat beeld van een werkend Windows-systeem is vrij compact en kan vrijwel ogenblikkelijk teruggezet worden. De pc start nu door naar Windows en die start normaal op, inclusief alle recente gegevens.

Courant

Inderdaad, alle recente data is beschikbaar, ongeacht of de snapshot van vorige week of nog vroeger dateert. Firstdefense-ISR laat de gebruiker namelijk 'data-ankers' definiëren. Bij het terugzetten wordt de data behorend bij zo'n anker niet overschreven en dus behoudt men de meest recente data bij het terugzetten van een snapshot. Overigens kunnen bij het maken

Productinfo
Product: Firstdefense-ISR
Producent: Raxco Software, http://www.raxco.com
Leverancier: Raxco Software Nederland, Kaatsheuvel, tel. +31 416 36 51 41 http://www.raxco.nl
Adviesprijs (excl. BTW): 357,95 euro/server (onderhoud 75,59/jaar/server); 45,95 euro/werkstation (onderhoud 9,19/jaar/werkstation)
Systeemvereisten: Windows 2000/XP/2003 met 128 MB RAM en 5 MB vrije harde-schijfruimte plus ruimte voor de snapshots.
van een snapshot ook in gebruik zijnde bestanden meegenomen worden, omdat Firstdefense-ISR technologie aan boord heeft om 'open files' te kopiëren. Dat kopieerproces voor het aanmaken van een snapshot kan overigens wel wat tijd in beslag nemen, maar het is allemaal te automatiseren en kan dus in de achtergrond draaien. Men moet zich echter wel bewust zijn en blijven van het feit, dat een snapsnot geen vervanging voor een back-up is! Een snapsnot staat immers op dezelfde harde schijf als het origineel en als de harde schijf de geest geeft, is men alles kwijt. Een back-up staat op een ander medium en overleeft dus een kapotte harde schijf.

Beperkingen

Helaas werkt Firstdefense-ISR alleen met Windows NT4/SP3, Windows 2000, XP of de 2003 Server varianten en met Ntfs-volumes. Er is geen ondersteuning voor Win9x/Me of FAT-16 of FAT-32. Daarnaast mogen er bij Ntfs er geen dynamische disks in gebruik zijn, omdat Firstdefense-ISR het MBR (master bootrecord) van de harde schijf wijzigt om zichzelf altijd eerst te laten starten. Het is dus ook incompatibel met allerlei andere software die het MBR voor eigen doeleinden wil benutten - met name systeemmenu's die het kiezen tussen meerdere besturingssystemen op een zelfde systeem mogelijk maken. Voorts is Firstdefense-ISR ook niet verenigbaar met Go Back van Symantec (ook een herstelpuntensysteem dat net zoals dat van Microsoft vereist dat Windows nog kan starten). Als men aan al deze voorwaarden voldoet is Firstdefense-ISR een goed hulpmiddel. Als het MBR gewist of gewijzigd werd, werkt Firstefense-ISR uiteraard niet meer. Om dit te voorkomen laat de software de gebruiker tijdens de installatie een MBR-back-updiskette aanmaken. Hiermee kan het MBR van Firstdefense-ISR altijd worden hersteld.< BR>

Conclusie

Firstdefense-ISR werkt zoals beloofd, zolang de gebruiker voldoet aan de beperkende voorwaarden. Het pakket is echter te duur. De met hardwarekaartjes uitgeruste producten Juzt-Reboot en Radix Protector zijn duidelijk goedkoper en kennen minder beperkingen.

 
Johan Zwiekhorst, copyright 2004 by DTL BVBA, Belgium

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-12T00:00:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.