Diefstal vaker regel dan uitzondering

Bedrijfsleven onzorgvuldig met beveiliging

Dit artikel delen:

Computers worden bij grote bedrijven gemiddeld 2,2 keer per jaar gestolen. Kleine en middelgrote bedrijven worden ongeveer 1,5 keer per jaar slachtoffer van computerdiefstal. Het Nederlandse bedrijfsleven besteedt te weinig aandacht aan beveiliging

Dit blijkt uit een onderzoek dat KPMG Security Consulting samen met het Nipo heeft verricht naar de beveiliging bij 250 bedrijven. Het bedrag dat met de diefstallen van computers is gemoeid, verschilt aanzienlijk: gemiddeld 7500 gulden bij kleine en middelgrote bedrijven tot 15.000 gulden bij grote bedrijven.
Het onderzoek is uitgevoerd bij bedrijven met meer dan twintig werknemers en in verschillende branches. Ruim 80 procent van de ondervraagden vindt dat beveiliging veel aandacht verdient. Ongeveer driekwart van de geïnterviewden denkt dat het belang van beveiliging in het bedrijfsleven zal toenemen.
Nederlandse ondernemingen blijken in het algemeen onvoldoende voorbereid op mogelijke calamiteiten, zoals stroomuitval, computerstoringen en diefstal. Nog geen 30 procent van de bedrijven kent een beveiligingsbeleid. Een bedrijfsnoodplan dat volgens de Arbeidsomstandighedenwet (Arbo) verplicht is en de veiligheid van de werknemer moet waarborgen, ontbreekt bij ruim 40 procent van de bedrijven.

Stroomuitval

Uit het onderzoek blijkt dat stroomuitval het vaakst voorkomt bij bedrijven: 41 procent van de onderzochte bedrijven heeft er regelmatig last van. Stroomuitval komt bij de kleine bedrijven gemiddeld drie keer per jaar voor tegen twee keer bij grote bedrijven. Het gemiddelde daarmee gemoeide schadebedrag is bij kleine bedrijven ongeveer 45.000 gulden en bij grote bedrijven 100.000 gulden.
Diefstal is het meest voorkomende ongerief dat met opzet wordt veroorzaakt. Ruim een kwart van de bedrijven wordt regelmatig geplaagd door diefstal van voorraden, bedrijfsmiddelen en persoonlijke eigendommen. Diefstal van computers komt bij 14 procent van de bedrijven regelmatig voor.
Bekend is dat werknemers de processor uit de PC op hun werk nogal eens verwisselen met een goedkopere processor uit hun thuiscomputer. Toshiba heeft de nieuwe Equium lijn, waarmee deze Japanse computerfabrikant haar entree maakt op de Nederlandse desktop-markt, uitgerust met een voorziening daartegen. De beheerder van de PC's kan van afstand gemakkelijk zien of er iets in de computer is veranderd. Speciale software attendeert hem op veranderingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-03T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.