Business Protector en Remote Protector herstellen Windows

Alsof er niets gebeurd is...

Dit artikel delen:

Stroomstoringen, virusbesmettingen, gebruikersfouten, er zijn duizend-en-één redenen te verzinnen waarom Windows niet meer naar behoren functioneert. Radix biedt met de Business Protector en de Remote Protector twee EHBO-pakketten die het getroffen besturingssysteem weer op de been helpen.

De Radix Protector is in meerdere varianten verkrijgbaar, maar die hebben allemaal de zelfde prijs. Het pakket bestaat uit hardware (een pci-inbouwkaart of een usb-stick) plus software. De Business Protector beschermt uw eigen pc en de Remote Protector stelt u in staat om in andere pc's ingebouwde kaartjes op afstand te besturen. Met de door u gebruikte beheersoftware - ongeacht welke dat is.

Wijzigingen

De Protector gebruikt een beperkte ruimte op uw harde schijf (minstens 500 MB) om een 'snapshot' op te slaan van een correct werkend Windows-systeem. Volgens Radix is deze ruimte voldoende, ook voor zeer grote harde schijven.
Het werken met een Windows-systeem veroorzaakt wijzigingen in dat systeem. Uiteraard als u updates of software installeert, of bestanden of gegevens wist. Maar ook zonder dat u daar zelf direct opdracht voor geeft, brengt Windows tijdens het werken wijzigingen aan op uw harde schijf. Bijvoorbeeld door logbestanden aan te vullen, of door tijdelijke bestanden aan te maken en te gebruiken of weer te wissen.
Wat u ook doet, of juist n�et doet, vroeg of laat gaat er iets fout en werkt Windows niet meer naar behoren. In het slechtste geval krijgt u het beruchte blauwe scherm, of wil Windows zelfs niet eens starten. In dat geval hoeft u enkel te herstarten: u krijgt dan eerst het Radix-controlescherm (een soort systeemstartmenu) en daarin kunt u kiezen voor het herstellen van het laatste 'snapshot'. Daar heeft uw pc normaalgesproken niet meer dan een minuutje voor nodig. En u kunt weer uit de voeten met een 'schone' Windows, alsof het onheil niet is gebeurd.
Wilt u gemaakte wijzigingen definitief bewaren (lokaal opgeslagen e-mails of documenten, geïnstalleerde updates, et cetera), dan moet u dat uitdrukkelijk aan het programma vragen bij de volgende systeemstart. Verzuimt u deze wijzigingen te bewaren, dan gaat bij het eerstvolgende systeemherstel alles verloren en vertrekt u weer vanaf het laatst gemaakte snapshot.
Voor alle permanente systeemwijzigingen heeft u trouwens een

Productinfo
Producten: Business Protector en Remote Protector
Producent: Radix Technologies Ltd, http://www.radixprotector.com
Leverancier: Omnis BV, http://www.omnis.nl
Adviesprijs (excl. btw): 121,85 euro
Systeemvereisten: pc met 486 of hogere processor, beschikbare pci-sleuf, harde schijf van minstens 8 GB en met minstens 500 MB vrij op het einde van die schijf, geen bootmanagers geïnstalleerd en met een Windows-besturingssysteem (98/Me/NT/2000/XP).
beheerderwachtwoord nodig. U kunt ook de belangrijkste systeemstartsectoren van uw harde schijf en zelfs de cmos-instellingen van de pc (de bios-instellingen) op deze manier laten bewaken. Daarbij heeft u de keuze om slechts onderdelen of álles te laten bewaken.

Varianten

Er zijn twee Protector-varianten: 'SLP' en 'MLP'. De eerste kan slechts één enkel herstelpunt bewaren, de MLP meerdere, en dan kunt u kiezen welk herstelpunt u wilt herstellen.
De Remote Protector is identiek aan de Business Protector en werkt met dezelfde hardware, alleen communiceert hij met behulp van een speciale 'RRP'-client (Radix Remote Protector) over het netwerk met een 'remote management client'. De RRP-client is volledig passief en communiceert dus alleen als hij wordt 'aangesproken'. De Protector werkt geheel 'opdrachtregelgestuurd', dus u kunt alle mogelijke bevelen in scripts inbouwen en deze opdrachten laten uitvoeren vanuit elk gangbaar netwerkbeheerpakket, van CA Unicenter over Tivoli tot Zenworks.
U controleert zodoende op afstand wat gebruikers wel en niet mogen doen met hun pc's. Zelfs Windows-updates kunnen niet bewaard worden zonder toestemming van de systeembeheerder.

Test

De handleiding hamert erop dat u met een volledig schoon Windows-systeem moet vertrekken. Ook bij een nieuwe pc waarmee nog nooit gewerkt is, moet u een schijfcontrole én een schijfdefragmentatie laten uitvoeren voordat u het herstelpakket installeert.
De optie van meerdere besturingssystemen via één startmenusysteem wordt hierbij niet ondersteund, maar de Protector heeft wel een eigen startmenu waarmee u andere besturingssystemen kunt laten starten. Voor de duidelijkheid: de software ondersteunt zelf alleen Windows, niets anders.
We hebben de Protector op een van onze test-pc's geïnstalleerd, een herstelpunt bewaard en ons daarna grof misdragen in onze Windows XP: 'per ongeluk' allerlei bestanden gewist, applicaties gedeïnstalleerd en zelfs een gemeen virus losgelaten. Het gevolg was, uiteraard, dat we allerlei bestanden, data en applicaties kwijt zijn geraakt en dat Windows XP er uiteindelijk de brui aan gaf. Daarna gaven we een herstart en kozen we voor het terugzetten van het gemaakte herstelpunt. Een minuutje later kregen we de originele Windows XP terug alsof er nooit iets gebeurd was.

Troef

Radix Protector doet kortom wat het belooft. De herstelpunten werken écht - in tegenstelling tot die van XP. Bovendien biedt de netwerkfunctionaliteit een enorme troef voor systeembeheerders, die nu een veel grotere controle op afstand kunnen uitoefenen over wat gebruikers wel en niet mogen met hun pc. Kortom: heel erg warm aanbevolen!< BR>
 
Johan Zwiekhorst, Datatestlab BVBA Belgi�

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-01T00:00:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.