Hewlett-Packard brouwt eigen Linux

Nieuwe variant van open source-besturingssysteem gericht op beveiliging

Dit artikel delen:

Computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) brengt een eigen, beveiligde uitvoering van Linux op de markt. Het bedrijf wijkt hiermee af van de gebruikelijke samenwerkingsvormen tussen computerproducenten en Linux-distributeurs. Desondanks koestert HP zijn relatie met onder meer Red Hat.

Het pakket heet HP Secure OS Software for Linux en gebruikt versie 2.4 van de Linux-kern (kernel). De nieuwe distributie is verkrijgbaar voor de Intel-servers van het bedrijf en voor machines die tegemoet komen aan de officiële kwaliteitseisen voor versie 7.1 van de Red Hat-distributie.
HP onthulde zijn nieuwste product vorige week. De prijs voor deze Linux-distributie ligt rond de drieduizend dollar, meldt algemeen directeur Roberto Medrano van HP's divisie internetbeveiliging. Hij verdedigt de prijs, die voor Linux-distributies relatief hoog is, door te wijzen op de diverse verbeteringen die de leverancier heeft toegevoegd aan de software. Deze extra's vallen echter onder de open source-licentie en zijn daarom ook kosteloos verkrijgbaar.

Ondersteuning

De hardwareleverancier hoopt echter dat de ondersteuning van de software - gekoppeld aan de eigen naam van gevestigd it-bedrijf - gebruikers over de streep trekt. In dat licht bezien is drieduizend dollar relatief goedkoop. HP schraagt zijn Linux-uitvoering verder met consultancy-diensten, die ook beveiligingskeuringen van de overige it-systemen bij gebruikers omvatten.
Volgens onderzoeksbureaus is een eventuele doorbraak van Linux in de bedrijfsmarkt sterk afhankelijk van traditionele computerproducenten. "Het belangrijkste is ondersteuning van het besturingssysteem door de grote systeemleveranciers die reeds hechte relaties hebben met internationale ondernemingen", aldus onderzoeksbureau Aberdeen Group.
HP ziet mogelijkheden voor Linux in specifieke deelmarkten. Dit betreft met name het ontwikkelen van e-handelssoftware, het draaien van websites en het ondersteunen van it-infrastructuurdiensten. Daarnaast ziet HP een grote rol voor Linux in de opbloeiende markt voor taakspecifieke servers (serverappliances).
"Linux voorziet in een behoefte die voorheen niet werd vervuld. Bovendien is het economisch zinnig; het is goedkoop en aanpasbaar", zegt open source-voorvechter Bruce Perens. De voormalige hoofdontwikkelaar van de pure Linux-distributie Debian is sinds december 2000 in dienst bij HP alwaar hij de Linux-strategie vormgeeft.

Schapen over de dam

HP's beveiligde distributie is overigens niet de eerste. In januari dit jaar bracht de Amerikaanse geheime dienst NSA (National Security Association) een prototype uit van een eigen Linux-uitvoering die extreme beveiliging moet bieden. NSA werkt nog aan verbetering van deze software en heeft hiervoor de hulp ingeroepen van Network Associaties, leverancier van anti-virusprogramma's en beheerhulpmiddelen.
Daarnaast werken diverse open source-groepen, waaronder Bastille Linux, Guardian Digital en Mission Critical Linux, aan beveiligde distributies. Laatstgenoemde Linux-specialist openbaarde eind vorige week een samenwerking met HP voor zijn clusteringsoftware die taken overhevelt naar andere machines in geval van problemen (failover).
Het feit dat HP zich steeds verder inlaat met Linux, is op zich niet bijzonder. De meeste hardwareleveranciers doen dit in meerdere of mindere mate. Dat HP hiermee nichemarkten wil veroveren dan wel bedienen, is ook niet uniek. De Unix-leveranciers vermijden zorgvuldig overlap met hun eigen besturingssystemen. Bijzonder is dat nu een regulier it-bedrijf specifiek gebruik van voorgeconfigureerde Linux-uitvoeringen voorstaat - niet als wederverkoper, maar als heuse leverancier.
 
 
Caldera volgt voorbeeld Microsoft
Linux-distributeur Caldera, dankzij de overname van SCO tevens Unix-leverancier, gebruikt het omstreden shared source-model voor het delen van zijn broncode. Terwijl Caldera's Linux-software toegankelijk is voor alle geïnteresseerden, krijgen alleen zakelijke partners - in beperkte mate - toegang tot de broncode van Open Unix 8.0 (voorheen SCO's Unixware). Ontwikkelaars mogen de code aanvankelijk alleen bekijken. Pas in een later stadium mogen zij wijzigingen aanbrengen, mits die worden teruggegeven aan Caldera. Dit moet de kwaliteit en uniformiteit van het platform waarborgen, aldus de leverancier. Ondertussen zijn enkele oudere Unix-hulpmiddelen vrijgegeven onder de open source-licentie GPL (general public license).
Caldera volgt met zijn shared source het voorbeeld van softwareproducent Microsoft, die in februari dit jaar de broncode van zijn mini-besturingssysteem Windows CE vrijgaf aan chipproducenten en fabrikanten van handcomputers. Sinds maart deelt Microsoft de broncode voor Windows 2000 met grote klanten. Eerder kwamen it-bedrijven als Sun Microsystems en Apple al met eigen interpretaties van het open source-model, om applicatie-ontwikkelaars aan te moedigen software te produceren voor hun semi-open source platformen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.