Managed hosting door True

Microsoft aast op NT 4-gebruiker

Windows 2003 als migratie- en consolidatieplatform

Dit artikel delen:

Microsoft ziet veel klanten voor zijn vorige week gelanceerde Windows Server 2003 onder de huidige gebruikers van het aloude Windows NT 4. Vice-president Sivaramakichenane Somasegar van de Windows Engineering-groep legt uit dat het bedrijf daarom de prestatieverbeteringen vooral vergelijkt met die oudere versie.

  
Vice-president Sivaramakichenane Somasegar toont in zijn presentatie veel vergelijkingen met Windows NT 4 om gebruikers daarvan een duidelijk beeld te geven.
"We tonen veel vergelijkingen met NT in de presentaties om twee redenen. Ten eerste het feit dat er nog altijd veel NT 4-gebruikers zijn, waarvan de hardware nu zo'n beetje is afgeschreven. De gemiddelde levenscyclus voor hardware is vijf tot zeven jaar, dus die oorspronkelijke systemen zijn nu aan vervanging toe", redeneert Somasegar. Hij roemt hierbij besparingen door consolidatie van meerdere servers op één of enkele 2003-servers. "Dat scheelt hardware- en beheerkosten."
"Indien het recentere hardware betreft, kan Windows Server 2003 daar goed op draaien." De topman vertelt dat Microsoft in zijn presentaties over het nieuwe serverbesturingssysteem resultaten toont van benchmarks die zijn gedraaid op oudere hardware. "We hebben expres niet het nieuwste van het nieuwste genomen, maar een configuratie die het huidige gemiddelde in de markt is: een Pentium III 700 MHz-machine. Dat is een drie tot vier jaar oude computer."

Een beeld geven

"Ik denk dus dat NT 4-gebruikers als eerste willen overstappen naar Windows Server 2003. Dus de cijfers die wij tonen zijn bedoeld om NT 4-gebruikers een beeld te geven van de verschillen met hun huidige installatie." Hij ontkent dat Microsoft de vergelijking met Windows 2000 mijdt omdat dan de verbeteringen minder goed uit de verf komen. "We noemen bijvoorbeeld expliciet de hogere efficiëntie, van wel 30 procent op jaarbasis, voor beheerders én ontwikkelaars."
De lancering van Microsofts nieuwe serverbesturingssysteem ging gepaard met de lancering van ontwikkelpakket Visual Studio .Net en de 64-bit uitvoering - voor Intels Itanium-processoren - van databank SQL Server 2000. Ontwikkelomgeving Visual Studio biedt volgens de leverancier ook een hogere productiviteit en levert betere code op waardoor ontwikkelaars minder bezig zijn met nazorg (lapmiddelen) voor hun producten.

Migratiekosten

De vice-president begrijpt dat bedrijven in het huidige economische klimaat terugdeinzen voor een migratieproject. Microsoft toont zelf ook cijfers van consultants McKinsey en Accenture waaruit blijkt dat de besparingen op it-budgetten met name de pot voor nieuwe projecten raakt. "Migratie is een forse kostenpost, maar het is eenmalig en levert daarna een aanzienlijke besparing op."
Somasegar acht het mogelijk dat gebruikers tevreden zijn met hun NT 4-systemen omdat ze niet naar meer of nieuwe functionaliteit streven. "Als zij tevreden zijn met hun huidige installatie dan is dat goed. Er zijn echter maar weinig bedrijven die in dat profiel passen, ze zijn ondanks het uiteenspatten van de dotcom-hype toch ingesteld op groei."
"Bovendien is NT toch zeven jaar oude technologie. Het is gestoeld op een andere structuur en biedt dus minder beveiliging. Dat staat los van de nieuwe functionaliteit die Windows 2003 biedt." Opvallend is dat de door Microsoft getoonde benchmarkresultaten aantonen dat Red Hat Linux beter presteert dan NT 4, zij het slechts iets. Somasegar erkent dat klanten ook naar dat open source-besturingssysteem kunnen kijken voor migratie, maar werpt tegen dat Windows Server 2003 weer veel beter presteert dan zowel de oudere versie als het open source alternatief.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.