Draadloos Olympisch nieuws

WOW-netwerk staat in de startblokken

Dit artikel delen:

Athene heeft de grootste moeite om tegen 13 augustus de infrastructuur voor de Olympische Spelen gereed te hebben. Het draadloze WOW-netwerk (Wireless Olympic Works) zou echter morgen al van start kunnen gaan.

WOW is een project van Samsung in samenwerking met systeemintegrator Atos Origin. De Athoc-medewerkers (Athens 2004 Organising Committee), de leden van het Internationaal Olympisch Comité en speciale genodigden krijgen in totaal zo'n dertienduizend Samsung-toestellen, waaronder ongeveer tweeduizend speciaal ontworpen 'smartphones', de SJHI530. "De gebruikersgroep krijgt draadloos toegang tot M-info 2004: agenda, uitslagen, medailles en nieuws", zegt directeur Jay Choi, die het WOW-project leidt. Daarnaast kunnen ze voor een selectie van vijf sporten en één land ook via sms verwittigd worden als er iets nieuws gebeurd is.
"Er is tevens een sms 'web to phone'-dienst die naar vooraf gedefinieerde gebruikers bijvoorbeeld alarmberichten kan doorsturen." Voor de organisatoren is veiligheid de absolute prioriteit. Het totale budget voor de Olympische Spelen is inmiddels opgelopen tot 8,3 miljard euro, drie miljard meer dan oorspronkelijk begroot. De beveiliging kreeg 750 miljoen euro toegewezen.

Derde-generatie

Het WOW-project staat hier echter los van. Het investeringsbedrag wordt niet vrijgegeven. Choi wil alleen kwijt dat er zo'n vijftig Samsung-ingenieurs bij betrokken zijn. De transmissie gebeurt op basis van het gprs-netwerk van de Griekse operator Cosmote. Voor de tekstberichten is een capaciteit van 40 tot 50 Kbit/s per gebruiker voorzien. "Ik had ook liever audio en video geïntegreerd, maar dat is deze keer nog niet voorzien; mogelijk gebeurt dat op de Olympische Spelen van Bejing in 2008." Samsung is ook dan een van de hoofdsponsors.
De testen van WOW zijn inmiddels achter de rug. "We zitten nu in de eindfase. Er moeten alleen nog wat wijzigingen aangebracht worden aan de 'internet data feed'-interface", aldus Choi. De toestellen blijven na afloop van de Spelen eigendom van Athoc en IOC. Samsung hoopt met WOW vooral een grotere merkbekendheid te realiseren. Het merk staat nu samen met Nokia, Motorola, Sony-Ericsson en Siemens in de top vijf van de bestverkochte mobiele telefoons. Choi trekt na Athene vast naar Torino, waar over twee jaar de Olympische Winterspelen plaatsvinden. Of WOW ook daar geïmplementeerd zal worden is nog niet duidelijk.< BR>
 
Luc Blyaert, Datanews

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-16T00:00:00.000Z Luc Blyaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.