Veraf wordt dichtbij

Global Crossing wil bedrijven met lange afstandsnetwerken bedienen

Dit artikel delen:

Telecomdienstverlener Global Crossing wil meer bedrijven voor zich winnen met nieuwe ethernet-diensten. Overeenkomsten met dsl-aanbieders in Europese landen moeten het bestaande probleem met toegang tot het internationale netwerk verhelpen.

Overcapaciteit
Pieter Duijves, managing director Europe bij Global Crossing, heeft de snelle opkomst en de daarop volgende grote moeilijkheden binnen Global Crossing van dichtbij meegemaakt. Het telecombedrijf vroeg in januari 2002 uitstel van betaling aan toen het door de kelderende prijzen voor netwerkcapaciteit niet langer zijn schuldenlast van ruim elf miljard dollar kon dragen. De Amerikaanse beursautoriteit gaf vorige week aan dat het onderzoek naar onregelmatigheden in de boekhouding van het bedrijf is opgeschort.
De overcapaciteit had meerdere oorzaken. Aanbieders deden in hun internationale netwerken veelal dezelfde locaties aan. Daarnaast stimuleren andere eigenschappen van glasvezelverbindingen de overcapaciteit. Elke vezelverbinding bestaat bijvoorbeeld uit 24 tot 144 glasvezelkabels. Een andere factor in de prijsval is dat de capaciteit van glasvezelkabels exponentieel verhoogd is door dwdm-technologie (dense wavelength division multiplexing). Op dit moment sluist Global Crossing gemiddeld meer dan 90 Gbps aan informatie door zijn wereldwijde mpls-netwerk (multi protocol label switching) tussen Noord-Amerika en Europa.
De prijsdruk in de markt voor internationale dataverbindingen is nog steeds hoog, stelt Pieter Duijves, managing director Europe bij Global Crossing. "Vooral in Zuid-Europa stunten een aantal aanbieders onder de kostprijs voor verbindingen. Om je te onderscheiden moet je dus wel met nieuwe diensten komen." Duijves begon zijn carrière in de telecommarkt bij Philips als onderzoeker naar de destijds fonkelnieuwe optische transmissienetwerken. Via de optische netwerktak van de fabrikant Lucent belandde hij uiteindelijk bij Global Crossing. Daar behoorde hij eind jaren negentig tot de eerste vijftien medewerkers van de starter in Europa.

Toewijding

Aan de financiële problemen van Global Crossing is een eind gekomen sinds Singapore Technologies Telemedia eind 2002 250 miljoen dollar op tafel legde voor een meerderheidsaandeel in het telecombedrijf. De toewijding van deze financieel gezonde moeder is sinds deze investering gebleven. Eind vorig jaar gaf het concern het onderpand op de Britse activiteiten vrij, waardoor het ruim vierhonderd miljoen dollar op de obligatiemarkt kon ophalen. Engeland is naast de VS de belangrijkste markt voor het telecomconcern sinds de overname van Racal. Global Crossing kreeg door deze overname het op twee na grootste netwerk op de Britse markt in handen. Dit netwerk, dat 85 procent van de Britse bedrijven tot een afstand van vijf kilometer nadert, heeft het concern veel afnemers buiten de telecomsector bezorgd.
Ook in andere Europese landen wil Global Crossing meer bedrijven voor zich winnen, onder andere door ethernet-diensten. Met deze dienst kunnen organisaties bedrijfsnetwerken op afstand via een private verbinding van Global Crossing aan elkaar smeden voor toepassingen als gemeenschappelijk database- of applicatiegebruik. Een probleem is wel de beperkte dekking van Global Crossing in een land als Nederland. Door overeenkomsten met dsl-aanbieders in de Benelux-landen, Duitsland en Frankrijk hoopt Global Crossing bedrijven gemakkelijker toegang te geven tot zijn internationale glasvezelnetwerk.
Ook als toeleverancier van telecomaanbieders mikt Global Crossing op nieuwe diensten om de gevolgen van de prijsval in traditionele diensten te ondervangen. In februari 2005 bracht het concern een knooppunt in de lucht waar aanbieders van mobiele telefonie internationale gesprekken en internationaal dataverkeer kunnen uitwisselen. In eerste instantie is deze dienst gereed voor telefoongesprekken met identiteitslabels en videoverbindingen. Later dit jaar volgen voorzieningen voor het uitwisselen van internationale sms- en mms-berichten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-22T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.