Bètaversie Yukon in zicht

Dit artikel delen:

Hoewel Microsoft verwachtte de tweede bètaversie van Yukon (de volgende versie van zijn SQL Server) pas aan het begin van de zomer uit te brengen, lijkt het voor te liggen op schema.

De eerste 'screenshots' circuleren al op internet. Bèta 2 heeft alle Yukon-componenten in zich: database-, analyse-, notificatie-, datatransformatiemogelijkheden, werkstationcomponenten en ontwikkelhulpmiddelen. Het .Net-raamwerk 2.0 en ASP.Net 2.0 zijn ingebouwd in de nieuwste versie van SQL Server.
De eerste bètaversie werd getest door een selekte groep klanten en ontwikkelaars. Bèta 2 is algemeen beschikbaar en iedereen met interesse in Yukon kan meedoen aan Microsofts Customer Preview Program.
Een aantal van de kenmerken zal in de uiteindelijke versie standaard 'uit' staan. Reden is de veiligheid, zegt Tom Rizzo, product manager van het SQL Server-team. "Het is nog niet duidelijk om welke 'features' het gaat", legt hij uit aan nieuwsdienst eWeek. "De basisfunctionaliteit zal gewoon aanstaan, zodat het geen nachtmerrie wordt om de database draaiende te krijgen." Het aanzetten van uitgeschakelde functionaliteit moet simpel zijn, vindt Rizzo. "We willen niet dat klanten klagen dat het zo moeilijk is om bepaalde onderdelen, die zij willen gebruiken, aan te zetten."

Veiligheid

Alles staat bij Microsoft momenteel in het teken van veiligheid. Yukon wordt ontwikkelt in drie fasen. Allereerst moeten managers, ontwikkelaars en testers een trainingsprogramma doorlopen waarbij uitgelegd wordt wat de meest voorkomende fouten in softwarecode zijn. Daarbij valt te denken aan het openen van poorten en het vollopen van buffers en integers, aldus Rizzo.
Wanneer vervolgens het product wordt ontworpen, moeten managers een reeks aan vragen stellen die gerelateerd zijn aan veiligheid en beveiliging. Wanneer er een afdoende antwoord is gevonden op een vraag, mag de ontwikkelaar beginnen met het bouwen.
Tot slot wordt met geautomatiseerde hulpmiddelen de geschreven code gescand op veelvoorkomende fouten. Microsoft breidde onlangs zijn Swat-team uit met een aantal (ethische) hackers. Zij testen de veiligheid van Yukon en andere SQL Server-versies door te proberen ze te kraken.
Eind dit jaar volgt nog een tweede bèta voordat de uiteindelijke versie van Yukon in 2005 op de markt komt.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-19T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.