Helft van driehonderd bedrijven zet mobiele datacommunicatie in

Doorbraak draadloos

Dit artikel delen:

De tijd van kleine proeven met mobiele datacommunicatie lijkt voorbij. Bedrijven overwegen serieuzere investeringen in draadloze technologie om vooral hun productiviteit te verhogen.

Bedrijven proberen op dit moment draadloze technologie voornamelijk nog uit. Dit komt ook duidelijk naar voren in het onderzoek "Cutting the cord, the commercial impact of mobile computing" dat The Economist Intelligence Unit samen met Nortel onlangs uitvoerde onder ruim driehonderd voornamelijk grotere bedrijven. Bijna de helft (44 procent) van deze bedrijven, zegt draadloze technologie ingezet te hebben in de eigen organisatie. De meerderheid (57 procent) voert een test uit. Een kleine groep (18 procent) zegt er al op grotere schaal gebruik van te maken.

Acceleratie

De onderzoekers verwachten dat de groei van draadloze technologie het komende jaar zal versnellen, omdat een grote groep (63 procent) van de ondervraagde bedrijven aangeeft mobiele communicatie binnenkort te implementeren of dit serieus te overwegen. Alle bedrijven verwachten in ieder geval de komende twee jaar geld in deze technologie te steken. Het gaat voornamelijk om kleine investeringen. De meerderheid (75 procent) geeft aan er minder dan één miljoen dollar voor uit te trekken. De meeste belangstelling gaat uit naar draadloze lan-technologie.
Bedrijven die werken met mobiele datacommunicatie schrijven de productiviteitsgroei vooral toe aan een betere ondersteuning van werknemers buiten de bedrijfsmuren. Het personeel krijgt onderweg ook toegang tot bedrijfsinformatie of kan met thuiswerken de tijd flexibeler indelen. Een ander voordeel dat een meerderheid van de respondenten (77 procent) benoemt, is betere samenwerking tussen wijd verspreide teamleden.

Temperen

Hoge kosten van de apparatuur en beveiligingsissues blijven het enthousiasme van bedrijven voor draadloze technologie temperen. The Economist Intelligence Unit voorspelt dat deze bezwaren met de tijd minder zwaar zullen wegen. De prijs van draadloze lan-producten is de afgelopen twee jaar flink gedaald en de kans is groot dat die trend doorzet. Ook het andere bezwaar, de slechte beveiliging van draadloze netwerken, is volgens de onderzoekers van tijdelijke aard. Draadloze systemen krijgen steeds betere beveiligingsmogelijkheden. Daarnaast is het kritiek die bedrijven vooral zichzelf moeten aantrekken: 45 procent van de ondervraagden geeft aan dat er geen beveiligingsprotocol klaarligt voor computergebruik buiten het bedrijfspand.
De onderzoekers benadrukken dat gebruikers van mobiele datacommunicatie bij de invoering van de nieuwe technologie genoeg aandacht moeten krijgen. Anders zal de vernieuwing op weerstand bij gebruikers stuiten. Een meerderheid (65 procent) van de ondervraagde bedrijven gaf aan dat gebruikers geen training kregen. Ook de helpdesk-voorzieningen waren onder de maat.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat als de datacommunicatie uitvalt??

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-30T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.