Cyberfraude groot probleem

Omvang computercriminaliteit in Nederland niet met cijfers te staven

Dit artikel delen:

Het is onduidelijk hoeveel Nederlandse bedrijven het slachtoffer zijn van hackers en andere vormen van computercriminaliteit. Dit komt omdat de politie aangiften van digitale fraude slecht registreert.

"De verschillende korpsen registreren computerfraude in Nederland elk op hun eigen manier. Het ene korps merkt het als een apart geval van fraude aan, weer een ander gooit het op de grote hoop. Dit is de belangrijkste reden waarom concrete cijfers over computercriminaliteit nog steeds niet te geven zijn." Dit zegt Pascal Hetzscholdt, beleidsadviseur bij de Groep Digitaal Rechercheren van de Klpd. Hij was één van de sprekers op het vorige maand door Sogeti georganiseerde seminar over computercriminaliteit 'Counter cybercrime'. Hij schat in dat het probleem groter is dan de politie denkt. "Criminele organisaties zoeken de weg van de minste weerstand. Wie weet hoeveel cio's er op dit moment al omgekocht zijn?"

Rapporten

Herzscholdt baseert zich bij zijn uitspraken op het eind vorig jaar door de dienst nationale recherche informatie uitgebrachte rapport 'criminaliteitsbeeld analyse computercriminaliteit'. In dit nog niet openbare rapport trekt deze dienst dezelfde conclusie over computercriminaliteit als een jaar daarvoor: de Nederlandse politiekorpsen hebben weinig kaas gegeten van digitale criminaliteit. Een jaar daarvoor deed de dienst aanbevelingen voor een basismethode om deze vorm van criminaliteit te registreren. Daar is blijkbaar weinig van terecht gekomen.
Een andere mogelijke graadmeter voor computerfraude in Nederland - het meldpunt ict veiligheid - heeft sinds zijn start zomer vorig jaar een kleine veertig meldingen binnen gekregen van met name spam, trojaanse paarden en virussen. Een reëel beeld geeft dit niet. Het meldpunt is een onderdeel van de vorig jaar door het ministerie van Economische Zaken in het leven geroepen waarschuwingsdienst voor wormen en virussen op internet. Het richt zich in zijn informatievoorziening over dit internetkwaad voornamelijk op kleinere bedrijven en burgers. De dienst kent 32 duizend abonnees. Het probleem bij grotere ondernemingen blijft buiten beeld.

Zorgelijk

De organisatie achter deze waarschuwingsdienst, Govcert.nl, maakt zich zorgen over de beveiliging van computernetwerken in Nederland. Dit Nederlandse Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid verzorgt naast de waarschuwingsdienst van kleinere bedrijven ook de afhandeling van beveiligingsincidenten op computernetwerken van menig ministerie, provincie en aan de overheid gelieerde organisaties.
Govcert.nl ziet computerfraude in Nederland op korte termijn een groter probleem worden. "Alle pijlen staan de verkeerde kant op." Zo typeert Nienke van den Berg, de sinds begin van dit jaar voormalige manager van Govcert.nl, op het 'Counter cybercrime'-seminar de situatie rond computercriminaliteit. Zij constateert dat hackers steeds minder kennis nodig hebben om computernetwerken te kraken of virussen te verspreiden. Daardoor neemt het aantal incidenten flink toe. Tegelijkertijd worden organisaties afhankelijker van computernetwerken, waardoor de impact van incidenten groeit.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-09T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.